Oil price shocks and macroeconomic instability in Nigeria: Evidence from a global vector autoregression (GVAR)
Nijerya'daki petrol fiyatlarında değişim ve makroekonomik istikrarsızlık: Küresel taşıyıcı özbağımlı modelinden (GVAR) kanıtlar
- Tez No: 454283
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UMUT HALAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: GVAR, GIRFs, Makro Ekonomi, İstikrarsızlık, GVAR, GIRFs, macroeconomy, instability
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışma Nijeryada temel makroekonomik değişkenler ile petrol fiyat değişimleri arasındaki dinamik ilişkileri incelemektedir. Aradaki ilişkinin incelenmesinde Nijerya'nın temel ticaret ortaklarını da içeren Küresel Taşıyıcı Özbağımlı Modeli (Global Vector Autoregressive Model) benimsenmiştir . Bu dolaylı ve dolaysız olarak açılma etkisi ve ilk-raund ve ikinci-raund etkileri aracılığıyla petrol fiyat değişimlerinin nasıl Nijerya'ya aktarıldığına dair bütüncül bir resim oluşmasını sağlar. İç değişkenlikler olarak gerçek brüt iç üretim (y), enflasyon (Dp), kısa-dönem faiz oranları ve gerçek nakit döviz değişimleri (epeps) kullanılırken petrol fiyatı küresel değişken olarak kabul edilmiştir. Çalışma Nijerya, Amerika , Avrupa, Hindistan, Çin, Brezilya, Birleşik Krallık ve Güney Afrika ekonomilerini içermektedir. Amerika ekonomisinin küresel ekonomideki hakimiyetinden dolayı baskın ekonomi olarak işlem görmektedir ve petrol fiyatları VARX'a iç değişken olarak girmektedir. 1972Q2-2013Q1 periyodunu kapsayan ve kaynak olarak GVAR araççubuğu, IMF, Dünya Bankası, BIS ve CBN'in istatistik bültenlerinden yararlanılan 3 aylık veri kullanılmıştır. Değişkenlikler üzerinde eşbütünleşme testi, zayıf dışsallık testi, esneklik etkileri; ve GVAR modelinde değişkenliklerin ve model sağlamlılığını belirlemek için yapısal kırılma ve devamlılık görünümü gibi testler yürütülmüştür. Çalışmanın bulguları petrol fiyatındaki ani artışın gerçek enflasyon sonuçlarında ve kısa dönemde kısa dönem faiz oramlarında düşüşe ancak gerçek nakit döviz değişim oranlarının artmasına neden olduğunu ortaya çıkarmaktadır. Dolayısıyla dünyada petrol fiyatlarındaki ani yükseliş ekonominin rekabet gücünü daraltarak Nijerya'nın makroekonomik etkiliğini gerçek nakit döviz değişimi aracılığıyla etkilemektedir. Diğer değişkenler hükümet ve zirvedeki bankalar gibi ekonomideki temel oyuncuların etkinlikleri, açılma etkileri. Ekonominin çeşitliliği, güvenilir mali politikalar, petrol gelirlerini koruma, petrol kazançlarının parasallaşmasında daralma ekonomiyi durağanlaştırmada yardımcı olacağı tavsiye edilmektedir.
Özet (Çeviri)
The study examines the relationship between oil price shocks and selected macroeconomic variables in Nigeria. It adopts a Global Vector Autogressive (GVAR) model, which includes Nigeria's major trade partners, in examining the relationship. This provides a holistic picture of how oil price shocks are conveyed to Nigeria via the first-round as well as through the spill-over effects. The variabes employed are: Real Gross Domestic Product (y), inflation (Dp), short-term interest rate (r) and real effective exchange (epeps) as the domestic variables, while oil price is included as global variable. The economies included are Nigeria, the United States, Euro, India, China, Brazil, United Kingdom and South Africa. Due to the importance of the United States economy in the world, it is treated as the dominant economy and oil price enters it VARX* as domestic variable. Quarterly data were used spanning the period 1979Q2 to 2013Q1 and were sourced from GVAR toolbox, IMF, World Bank, BIS and CBN statistical bulletin. Tests were conducted on the variables such as the cointegration test, weak exogeineity test, impact elasticities; and test on the GVAR model itself such as persistence profiles and structural breaks to ascertain the robustness of the model and variables included. The findings of the study reveal that an upsurge in oil price leads to decrease in real output, inflation and short-term interest rate of Nigeria in the shortrun while real effective exchange rate rises. Hence surge in the price of oil in the world affects macroeconomic activities in Nigeria through the real effective exchange rate by contracting the competitiveness of the economy. Other variables are affected through the spill-over effects and the activities major players in the economy, such as the apex bank and the government. Diversification of the economy, credible monetary policies, saving proceeds from oil receipt and the reduction in the monetization of the oil receipts are recommended to help stabilise the economy.