An investigation into motivation of engineering students and lecturers toward English-medium instruction at tertiary level in Turkey
Türkiye'de üniversite düzeyinde mühendislik bölümü öğrencileri ve öğretim elemanlarının ingiliz dilinde eğitime karşı motivasyonları üzerine bir araştırma
- Tez No: 454400
- Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN KIRKGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İngiliz dilinde öğretim, motivasyon, üniversite öğrencileri, öğretim elemanları, English-medium instruction, motivation, university students and lecturers
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Bu çalışma, mühendislik fakültesi öğrencilerinin öğretim dilinin İngilizce olmasına karşı duydukları motivasyonel değişimlerini açığa çıkarmayı amaçlamaktadır. Aynı zamanda, İngiliz dilinde öğretime dair öğrenci görüş ve deneyimlerinin dışında aynı fakültede ders veren öğretim elemanlarının da İngiliz dilinde öğretime dair motivasyonlarına ilişkin görüş ve deneyimlerinin derinlemesine incelenmesi de bu çalısmanın bir diğer amacıdır. Veri toplama aracı olarak ilk aşamada likert tipi bir ölçek/anket adapte edilmiştir. Öğrenciler için hazırlanan bu anketteki maddelerin birbiriyle uyumlu olması dikkate alınarak ve araştırma sorularının amaçlarına uygun olarak eklenecek yeni sorular için Dörnyei'nin (1994) yabancı dil öğrenme motivasyonu teorisi temel alınmıştır. Anket sonuçları SPSS (Versiyon 23.0) programı ile analiz edilmiş olup, nicel veri analizi için“Betimsel İstatistik”araçlarından ortalama ve standart sapma;“Çıkarımsal İstatistik”araçlarından ise MANOVA testi kullanılmıştır. MANOVA testi Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği bölümünden birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencilerinin anket sonuçlarının karşılaştırılmasında kullanılmıştır. Çalışmanın ikinci veri toplama aracı ise yarı yapılandırılmış görüşmelerdir. Yine anket maddeleriyle uyumlu olarak hazırlanan görüşme soruları öğrenciler için odak grup görüşmeleri yoluyla, öğretim elemanları için ise bireysel görüşmeler yoluyla gerçekleştirilmiştir. Yarı yapılandırılmış görüşmelerden elde edilen nitel veriler tümevarımsal içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıf makine mühendisliği öğrencilerinin İngiliz Dilinde Öğretime karşı motivasyonları arasında istatiki anlamda önemli bir fark bulunamamıştır; ancak bu dört grup içerisinde en yüksek motivasyona sahip grup birinci sınıf öğrencileri olarak tespit edilmiştir. Motivasyon türleri açısından ise en yüksek motivasyon kaynağının araçsal motivayon olduğu söylenilebilir. Öğretim elemanları ile gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda da öğretim elemanlarının İngiliz Dilinde Öğretime karşı motivasyonlarının çeşitli sebeplere bağlı olarak olumlu veya olumsuz yönde değişkenlik gösterdiği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims at revealing motivational variations of university students who study in Engineering Faculty toward English-Medium Instruction (EMI). Another aim of the study is to deeply investigate the opinions and experiences of university lecturers who teach in the same faculty about EMI. As to data collection tools, a likert-type questionnaire was adapted for the first phase of the study. Consistency between items in the questionnaire prepared for the university students was taken into consideration and accordingly, the questionnaire was mainly developed in the light of Dörnyei's (1994) framework for foreign language learning motivation. Data from the questionnaires were analyzed with SPSS (Version 23.0). For the analyses of quantitative data, mean and standard deviation scores via“Descriptive Statistics”were used and MANOVA test was utilized via“Inferential Statistics”. MANOVA test was applied to see whether there was a significant difference between the results of questionnaires administered to first, second, third and fourth year students separately. The other data collection tool was semi-structured interviews prepared in accordance with the items in the questionnaire. With students, interviews were conducted by means of focus group interviews whereas lecturers were interviewed individually. Qualitative data obtained from interviews were analyzed with the help of inductive content analysis method. The results highlighted that there was not a significant difference between first, second, third and fourth year mechanical engineering students' motivation toward EMI; yet, it was found out that the first year students were slightly more motivated toward EMI when compared to second, third and fourth year students. In relation to the types of motivation, it can be said that the most motivating reasons were linked to instrumental motivation. As for the results of interviews with lecturers, it was explored that lecturers' motivations toward EMI differed positively or negatively depending upon the various reasons.