The relationship between stress level and personality and stress management techniques
Stres düzeyi ve kişilik arasındaki ilişki ve stres yönetim teknikleri
  1. Tez No: 454701
  2. Yazar: NURHAN TÜRE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ İHSAN AKGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, İşletme, Psychology, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kişilik, Kişilik Teorileri, Kişilik Tipleri, Stres, Stres Kaynakları, Stres Yönetim Teknikleri, Mali Müşavirler, Personality, Personality Theories, Personality Types, Stress, Stress Sources, Stress Management Techniques, Independent Accountants
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışma Kırıkkale'de çalışan mali müşavirlerin kişilikleriyle algılanan stres düzeyi ve stres yönetim başarısı arasındaki ilişkiyi belirlemeyi amaçlamaktadır. Ayrıca mali müşavirlerin stres düzeyiyle gelir, mesleki tecrübe, yaş, cinsiyet ve medeni durum gibi bazı demografik değişkenler arasında ilişki olup olmadığı belirlenmeye çalışılmıştır. Bilgi toplamak için çalışanlara anket uygulanmış ve Kırıkkale'deki 87 mali müşavir ile yüz yüze görüşme yapılmıştır. Mali müşavirlerin kişilik özelliklerini belirlemek için Eysenck kişilik envanteri, stres kaynaklarını belirlemek için stres düzeyi ölçeği, stresli durumlardaki davranışlarını belirlemek için stres yönetim ölçeği kullanılmıştır. Analiz kısmında ise korelasyon, regresyon, varyans analizi, tukey ve t–testi kullanılmıştır. Edinilen bilgiler ve yapılan analiz sonucunda kişilik tipiyle algılanan stres düzeyi arasında anlamlı bir fark ortaya çıkmıştır. Buna göre, mali müşavirlerin kişilik tipi algılanan stres düzeyi varyansının yüzde on ikisini açıklamaktadır. Demografik değişkenlerden gelir, mesleki tecrübe ve yaş ile algılanan stres düzeyi arasında bir ilişki çıkarken, cinsiyet ve medeni durum ile algılanan stres düzeyi arasında herhangi bir ilişki ortaya çıkmamıştır. Ayrıca dışadönüklük kişilik özelliğiyle stresi yönetme başarısı arasında pozitif, içedönüklük özelliği ile negatif ilişki ortaya çıkmıştır. Diğer taraftan, dışadönüklük kişilik özelliğiyle algılanan stres düzeyi arasında negatif ilişki ortaya çıkarken, içedönüklük kişilik özelliğiyle algılanan stres düzeyi arasında pozitif ilişki ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to specify the relationship between personality, perceived stress level and stress management success on the independent accountants in Kırıkkale. In addition, whether there is a relationship between perceived stress levels of the independent accountants and some demographic variable such as income, vocational experience, age, gender, marital status and education level were tried to be specified. In order to collect data, questionnaire was applied and face to face meeting was made with 87 independent accountants in Kırıkkale. Eysenck Personality Inventory was used to identify the personality characteristics of the independent accountants and the Stress Level Scale to determine the sources of stress and stress management success scale to specify behavior types in stressful events. Correlation, regression, variance analyses, Tukey Post Hoc and t-test were used in the data analysis. As a result of the datas and analysises, it was become real that there is a significant difference between personality type and perceived stress level. According to this model, personality type of the independent accountants explains twelve percent of the perceived stress level variance and in terms of demographic changes there is a relationship between income, vocational experience, age and perceived stress level but there is not a relationship between gender, marital status and perceived stress level. In addition, there is a positive relationship between extraverted personality attribute and stress management success and there is a negative relationship between intraverted personality attribute and stress management success. On the other hand, there is a negative relationship between extraverted personality attribute and perceived stress level and there is a positive relationship between intraverted personality attribute and perceived stress level.