Kurumsal yönetim derecelendirmesinin hisse senedi performansına etkisi: BİST Kurumsal Yönetim Endeksi üzerine bir inceleme
The effect of corporate governance rating on the share current performance, application on companies in BİST Corporate Governance Index
  1. Tez No: 454824
  2. Yazar: KEMAL FARUK YAZGAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞAKİR SAKARYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Yönetim, Olay Çalışması, Finansal Performans, Corporate Governance, Event Study, Financial Performance
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Kurumsal yönetim, bir işletmenin beşeri ve finansal sermayeyi çekmesine, etkin çalışmasına, uzun dönemde ortaklarına ekonomik katkı sağlamasına imkan tanıyan kanun, yönetmelik, yazılı olan ve olmayan tüm kurallar ve uygulamalar olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, 2011-2015 yılları arasında hisse senetleri Borsa İstanbul'da işlem gören ve Kurumsal Yönetim Endeksinde bulunan 58 firmanın, Kurumsal Yönetim derecelendirme notunun duyurusu ile hisse senedi getirileri arasındaki ilişkisini incelemektir. Olay çalışması (Event Sutdy) yöntemi kullanılarak yapılan analizde kurumsal yönetim derecelendirme notunun duyurusu ile hisse senedi getirileri arasında pozitif bir ilişkinin olmadığı, duyurunun gerçekleştiği tarihten (t) 10 gün öncesi ve 10 gün sonrasında (t-10, t+10) endeks kapsamında yer alan firmaların hisse sentlerinden anormal getirilerin elde edilemeyeceği, dolayısıyla piyasanın yarı güçlü formda etkin olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Corporate governance is described as the laws, regulations and all the rules written and unwritten, and the applications which allow a company attract personal and financial capital and function effectively. The aim of this study is to investigate the relation between the announce of the corporate governance rating score and the stock returns of the 58 companies in the corporate governance index and whose stocks traded on the stock market of İstanbul between the years 2011 and 2015. With the analysis which is made by using the“event study”method, the study came to a conclusion that there is no positive relation between the announce of the corporate governance rating score and the stock returns, ten days before and after the announcement date (t-10, t+10), there wouldn't be extraordinary returns from the stocks of the companies in the corporate governance index and therefore the market is effective in semi-strong form.