Critical success factors in establishing and sustaining lean management
Yalın yönetimin kurulması ve sürdürülebilmesindeki kritik başarı faktörleri
  1. Tez No: 454895
  2. Yazar: ENVER DODANLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATİLLA ÖNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yalın yönetim, Yalın üretim, Tam zamanında, çekme üretim sistemi, Toplam üretken bakım, Toplam kalite yönetimi, İsraf azaltma, Hücre tipi üretim, Değer akış haritası, Sürekli akış, Tek parça akış, İstatiksel proses kontrolü, Esnek üretim, Sürekli iyileştirme, Tedarik zinciri entegrasyonu, Lean management, Lean manufacturing, Lean production, Just-In-Time, Pull production system, Total Productive Maintenance, Total Qualitymanagement, Waste reduction, Cellularproduction, Value stream mapping, Continuous flow, Single piece flow, Statistical process control, Flexible production, Continuous improvement, Supply chain integration
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu çalışmanın araştırma konusu olan“Yalın yönetim”, günümüzde ve yakın gelecekte bazı akademi ve iş dünyası liderlerinin konvansiyonel yönetim sistemlerine alternatif olma özelliğini koruyacaktır.“Yalın”kelimesi ilk olarak bir MIT araştırmacısı olan John Krafcik tarafından 1988 yılında kullanılmıştır, kendisi aynı zamanda Japon oto üreticisi Toyota ile ABD oto üreticisi GM firmasının ortaklığı olan NUMMI otomotiv şirketi tarafından istihdam edilmiş olan ilk mühendis olma özelliğini taşımaktadır.“Yalın yönetim”aynı zamanda“Toyota Üretim Sistemi”(TÜS) olarakda bilinir.İlk aşamada“TÜS”, izleyen dönemde ise“yalın yönetim”bir üretim ve yönetim metodolojisi olarak akademi ve iş dünyası'nın ilgisini çekmeye başladı, TÜS 'e genel olarak endüstriyel gelişimde ve özel olarak otomotiv endüstrisinin gelişimindeki“Japon mucizesi'nin”yaratılmasındaki itici güç olarak atıf yapıldı. Bu yönetim anlayışı aynı zamanda“Japon yönetim sistemi”olarak'da adlandırıldı.Bu araştırma, organizasyonlarda yalın yönetimin kurulması ve süreklilik kazanmasındaki kritik başarı faktörlerini soruşturmayı amaçlamak üzere yapıldı. Seksen iki makale tarandı, altmış altı makale referans olarak kullanıldı, fakat elli altı makale ilgili araştırma konusundaki kalitatif çalışmanın üç katmanlı olarak yapılandırılan değişkenlerinin soruşturulması ve sınıflandırılmasındaki veri tabanı olarak kullanıldı.Bu araştırma makaleleri teorik ve pratik iş konularını kapsayan ve iyi tanınan dergilerden seçilmiştir. Veri toplama yukarıda belirtilmiş olan amprik ve kalitatif araştırma makaleleri incelenerek yapılmıştır, sunulmuş olan veri analizleri ve tartışmalar dikkate alınarak bulgulara ve sonuçlara ulaşılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Lean management as an research subject of this study will be the claim of some academicians as well as business leaders to be an alternative management system to the ones called conventional management. The Word“lean”is firstly mentioned in 1988 by John Krafcik who is MIT researcher and first engineer employed by NUMMI which is first joint venture auto maker company of Japanese (Toyota) and USA (General Motor) ,“Lean management”is also known as Toyota production system (TPS).Toyota production System at initial stage and Lean management in following stage have started to attract academic and business media as an production and management methodology, Toyota Production System or Lean Management system has been called as a driver for creation of Japanese miracle in industry development in general and in automotive industry in special, those management styles have also been called as“Japanese Management System”. The purpose of this research is supposed to be an investigation over critical factors in establishing & sustaining lean management in organizations.Eighty two articles were scanned, Sixty six articles were used as reference but fifty six articles were used in order to investigate and classify variables in constructs, sub-constructs and sub-sub-constructs format by a qualitative study.Those articles were selected from well-known journals covering theoretical and practical business topics. Data collection was realized over those empirical and qualitative researches, qualitative data analysis and discussionare presented to reach findings and conclusion.