Huzurevinde ve evde yaşayan yaşlı bireylerde üriner inkontinans hastalığının yaşam kalitesi üzerine etkisinin karşılaştırılması
The comparison of the effects of urinary incontinence on the quality of life of the elderly who live at the hospices and at homes
  1. Tez No: 455165
  2. Yazar: TUĞBA DURDU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURVER SİPAHİOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: üriner inkontinans, yaşlı, yaşam kalitesi, urinary incontinence, elderly, quality of life
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
AMAÇ: Çalışmamız, huzurevinde ve evde yaşayan yaşlı bireylerde üriner inkontinansın yaşam kalitesi üzerine etkisini karşılaştırmak amacı ile gerçekleştirildi. MATERYAL METOD: Aralık 2015-Haziran 2016 tarihleri arasında, Darülaceze'de yaşayan bireylerden ve İÜCTF İç Hastalıkları AD Geriatri polikliniğine başvuran evde yaşayan hastalardan rastgele örneklem yolu ile seçilen 65 yaş ve üstü, üriner inkontinansı olan, yazılı onam alınmış toplam 50 kişi çalışmaya dahil edildi. Katılımcılara İnkontinans Değerlendirme Testi (ICIQ-SF), İnkontinans Yaşam Kalitesi Ölçeği ( I-QOL ), Katz's Günlük Temel Yaşam Aktiviteleri Testi ve demografik veriler formu uygulandı. Elde edilen veriler Pearson Ki-Kare, İndependent-T ve One Way ANOVA testleri ile değerlendirildi. BULGULAR: Yaşam kalitesi açısından iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Bireylerin yaşam kalitesinde orta düzeyde etkilenme olduğu görüldü. Her iki grupta da en fazla etkilenen alanın sosyal yaşamın sınırlanması olduğu görüldü. Üriner inkontinans, 65-75 yaş arasında olanların yaşam kalitesini 75 yaş üstü olanlara göre, diyabeti olanların yaşam kalitesini diyabeti olmayanlara göre daha fazla etkilemektedir. İnkontinans epizodları sık olanlar olmayanlara, kaçırılan idrar miktarı fazla olanlar az olanlara göre daha düşük yaşam kalitesine sahiplerdi. Her iki grupta da miks inkontinans, stres ve urge inkontinansa göre yaşam kalitesini daha çok etkilemekteydi. ICIQ-SF; çok sorulu bir yaşam kalitesi formu yerine tek başına yaşam kalitesini değerlendirmede kullanılabilir. SONUÇ: Huzurevinde ve evde yaşayan yaşlı bireylerde üriner inkontinansın yaşam kalitesini orta düzeyde etkilediği; ancak gruplar arasında yaşam kalitesi düzeyi açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
OBJECTİVE: The aim of our study is to compare the effects of urinary incontinence on the quality of life between old individuals who live at the hospices and homes. MATERİALS AND METHODS: Fifty people ≥65 years old, who are chosen with random sampling technique from individuals who live at home and individuals who stay in Darulaceze (hospice), who have urinary incontinence and applied to Cerrahpasa Medical Faculty Department of Geriatrics between December 2015 and June 2016, are included in this research with their written consent. Incontinence Questionnaire-Short Form ( ICIQ-SF ), Urinary Incontinence Quality of Life Scale ( I-QOL ), Katz's Basic Activities of the Daily Living Scale and demographic datas form are applied to all individuals. The obtained datas were evaluated by Pearson chi-square, Independent-T and One Way ANOVA tests. RESULTS: The quality of life scores of individuals are found high and there is a mid-level effect in general. We found that the most effected subdomain scales for both groups is limitting of the social life. Urinary incontinence affects the quality of life of those between 65-75 years of age more than those older than 75. And also it affects the quality of life of those with diabetes more than those without diabetes. The ones who have frequent incontinence episodes and higher incontinence urinary output have a lower quality of life than the ones who have rare episodes and lower incontinence output. However, for the both groups, mix type incontinence effects the quality of life more than stress and urge incontinence. ICIQ-SF can be used alone to evaluate the quality of life instead of the multi-selective quality of life form. CONCLUSİONS: The quality of life scores of individuals are found high and there is a mid-level effect in general. In terms of quality of life between the groups was not statistically significant difference.