Silindirik taşlamada istenen yüzey pürüzlülüğünü elde etmek için taşlama parametrelerinin bilgisayar yardımıyla optimizasyonu
Computer aided optimisation of the grinding parameters in cylindrical grinding order to get required surface roughness
  1. Tez No: 45558
  2. Yazar: ABDULKADİR GÜLLÜ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FEVZİ ERCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Silindirik Taşlama, Bilgisayar Destekli Optimizasyon, Yüzey Kalitesi, Yüzey Pürüzlülüğü
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
SİLİNDİRİK TAŞLAMADA İSTENEN YÜZEY PÜRÜZLÜLÜ?ÜNÜ ELDE ETMEK İÇİN TAŞLAMA PARAMETRELERİNİN BİLGİSAYAR YARDIMIYLA OPT İMİZ ASY ONU (Doktora Tezi) Abdulkadir GÜLLÜ GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ EYLÜL - 1995 ÖZ Taşlamanın temel amacı iş parçasının istenen hassasiyet ve yüzey kalitesinde üretilmesini sağlamaktır. Taşlamanın bitirme işlemi olması veya daha sonraki işlemlere iyi bir geçiş sağlaması bakımından parametre kombinasyonunun isabetli oluşturulması gerekir. Bu çalışmayla, gerçek taşlama ortamında sekiz bağımsız değişken kullanılarak, yüzey kalitesinin önemli kriterlerinden olan“Ortalama pürüzlülük”(Ra) ve“Max. pürüzlülük”(Rt) değerleri arasında matematiksel modeller ve grafik ilişkiler kurulmuştur. Ayrıca bulunan matematiksel modellerden yararlanılarak standardlaştırılmış, bilinen ve tecrübeye dayalı taşlama verileri kural tabam alınarak, bağımsız parametrelerin optimum değerlerini bulan bir bilgisayar programı“Turbo Paskal”dili kullanılarak yazılmıştır. Önceden bazı parametreler seçilerek yüzeylerin paso sayısı ile Ra ve Rt değerleri arasındaki ilişkiler ortaya konmuştur. Bütün bu çalışmalarda oldukça tatminkar sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
COMPUTER AIDED OPTIMISATION OF THE GRINDING PARAMETERS IN CYLINDRICAL GRINDING IN ORDER TO GET REQUIRED SURFACE ROUGHNESS (Ph.D. Thesis) Abdulkadir GÜLLÜ GAZİ UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY SEPTEMBER - 1995 ABSTRACT The main purpose of grinding is to produce the workpiece in required precision and surface finish. Since the grinding is a finishing process and it provides a better passage for the following processes a better combination of parameters in grinding must be achieved. In this study, by vising eight different independent variables in real grinding environment, between the two important criteria (average roughness, Ra, and the maximum Roughness, Rt), of surface finish, mathematical models and graphical relations have been established. Besides these, by using these mathematical models and by taking the standardised, known and experienced grinding data as rule basis, a computer program which computes the optimum values of independent parameters has been written in Turbo Pascal language. By choosing some parameters in advance, the relationship between number of passes (workpiece strokes) and Ra and Rt values of surfaces have been established. Finally, the results of this study has been considered satisfactory. Key Words : Cylindrical Grinding, Computer Aided Optimisation, Surface Finish, Surface Roughness, 625.02.07/225.05.01 152 Prof. Dr. Fevzi ERCAN Scientific Code Number of Page Supervisor