Ankara kili içerisinde bulunan doğal kireç yumrularının (kalker konkresyonlarının) kilin dayanım ve deformasyon özelliklerine olan etkisi
  1. Tez No: 45564
  2. Yazar: ABDULLAH ÖRKMEZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SÜLEYMAN PAMPAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Geoteknik, Kil, Ankara kili, Kalker konkresyou, Doğal kireç yumruları, özellikleri, laboratuvar deneyleri
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalışmayla, Ankara kili profilinde bulunan kalker konkresyonlarının, kilin dayanım ve deformasyon özelliklerine olan etkileri araştırılmıştır. Kalker konkresyonlarının Ankara kilinin dayanım ve deformasyon özelliklerine olan etkisini araştırmak için Batıkent (Ankara) yöresindeki araziden alınan kalker konkresyonlu ve kalker konkresyonsuz örselenmemiş örnekler laboratuvarda incelemeye alınmıştır. Deneysel sonuçlar kalker konkresyonunun, Ankara kilinin dayanım özelliklerini iyi, deformasyon özelliklerini ise kötü yönde etkilediğini göstermiştir. Zemin yüzeyinden derinlere doğru inildikçe her iki kilin de kayma dayanımlarının artmasına rağmen, kalker konkresyonu olmayan seviyelerin dayanımları daha büyük oranda artarak, aradaki dayanım farkı giderek azalmaktadır. Deformasyon özellikleri de yüzeyden derinlere doğru inildikçe, her iki kilde de eşitlenmektedir. Zaten IIIkalker konkresyonları da belli bir derinlikten sonra azalarak hemen hemen yok olmaktadır. Elde edilen bu sonuçlara bakıldığında, kalker konkresyonlarınm, Ankara kilinde su dengesini etkileyerek, doğal bir kireç stabilizasyonu etkisi yaptığını söylemek mümkündür. Bilim kodu : 624.01.01
Özet (Çeviri)
By this study, it has been investigated the effects of natural lime lumps (calcareous concretions) which exist on Ankara clay profile on the strength and deformation properties of clay. Undisturbed samples by calcareous concretion (calcite concentrations) or nonconcretion which have been taken from Batikent (Ankara) region to search the effect of calcite concretions on the strength and deformation properties of Ankara clay were investigated in laboratory. Experimental results indicated that, calcite concretion affects the strength property in a good way, as for deformation property in a bad way. As the depth increases from the soil surface; although the shear strength of both clay increases, at locations where calcareous concretion doesn't exist the strength increases in a larger amount, which Vresults in decrease in strength difference. Also, defor mation characteristics are equalized in both clays when the depth increases. Anyway, calcite concretions almost have become nonexist by decreasing after a certain depth. When the results are evaluated, it is possible to mention that calcite concretions have influence of a natural lime stabilization by affecting water balance in Ankara clay. Science code Key words Total number of pages Supervisor 624.01.01 Geotechnics, Clay, Ankara clay, Calcareous concretion, Calcite concentrations, Natural lime lumps, Engineering properties, Laboratory experiments. 130 Prof. Dr. Süleyman Pampal VI