Filistin'e özgü koyun ırklarında prp gen genotiplemesi
Genotyping of prp gene in native Palestinian sheep breeds
  1. Tez No: 455696
  2. Yazar: OSAMA ALSAYED
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL ÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Yerli Filistin koyun ırkları, PrP geni, Scrapie, Genotip, Native Palestinian sheep breeds, PrP gene, Scrapie, Genotype
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Scrapie koyunların merkezi sinir sistemini enfekte eden bulaşıcı bir hastalıktır. Prion protein gen PrP polimorfizmleri ki özellikle de kodon 136, 154 ve 171'deki aminoasit değişimleri scrapie hastalığına duyarlılıkla ilişkili bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı Filistin yerli koyun ırklarındaki risk gruplarını belirlemek için PrP genini genotiplendirmektir. Bu çalışmada, İvesi ve Asaf ırkından 38 sağlıklı ve rastgele seçilmiş yerli Filistin koyunu çalışılmıştır. Kan örneklerinden genomik DNA izole edilmiş, çoğaltılmış ve sekanslanmıştır. PrP geninde bulunmuş olan polimorfizmler ARQ, ARR, ARH, AHQ, ARL ve VRQ olacak şekilde 6 allelden ve ARR/ARQ, ARQ/ARQ, ARQ/ARL, ARH/ARQ, ARH/ARL, AHQ/ARQ ve ARQ/VRQ olacak şekilde 7 genotipten meydana gelmektedir. ARQ alleli 0.76 frekansı ile İvesi ve Asaf ırklarında yüksek oranda bulunmuştur. ARR alleli Asaf ırkında bulunmamıştır. Az görülen ARL alleli her iki ırkta da düşük frekanslarda belirlenmiştir.Ayrıca PrP geninin farklı kodonlarında iki farklı polimorfizm (V12I ve L23H) tanımlanmıştır. Sonuçlar genotiplerin çoğunluğunun 3.risk grubuna dahil olduğunu göstermektedir. Homozigot ARR/ARR koyunların dağılımı İvesi ve Asaf populasyonlarında ARR allel frekansını artırmak için önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Scrapie is an infectious disease that infects the central nervous system of sheep. Polymorphisms of prion protein gene PrP especially the amino acid residue alterations at codons 136, 154 and 171 are found to be associated with susceptibility to scrapie disease. The aim of this study was genotyping of PrP gene in Palestinian native sheep breeds to detect their risk groups. In this study, 38 healthy and randomly chosen local Palestinian sheep belonging to Awassi and Assaf breeds were investigated. Genomic DNA of blood samples was extracted, amplified and sequenced. The polymorphism found out in the PrP gene was made up six alleles ARQ, ARR, ARH, AHQ, ARL and VRQ and 7 genotypes ARR/ARQ, ARQ/ARQ, ARQ/ARL, ARH/ARQ, ARH/ARL, AHQ/ARQ and ARQ/VRQ. The ARQ allele was found to be predominant with frequency 0.76 for Awassi and Assaf. ARR allele in Assaf breed was absent. The rare ARL allele was identified at low frequencies in both breeds. In addition, two different polymorphisms were identified (V12I and L23H) at different codons of PrP gene. Results have indicated that the most of the genotypes belong to risk group 3. Distribution of homozygous ARR/ARR sheep is recommended to increase ARR allele frequencies in Awassi and Assaf populations.