Menenjit ön tanısı almış hastaların beyin omurilik sıvılarında neisseria meningitidis, streptococcus pneumoniae, haemophilus influenzae, grup b streptokok ve listeria monocytogenes'in kültür ve multiplex pcr ile araştırılması
The cerebrospinal fluids of patients diagnosed with meningitis neisseria meningitidis, streptococcus pneumoniae, haemophilus influenzae, group b streptococcal and multiplex pcr of listeria monocytogenes with culture and research
- Tez No: 455762
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HRİSİ BAHAR TOKMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Bakteriyel menenjit, Multiplex PCR
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bakteriyel menenjit olduğu düşünülen hastalara ait 100 BOS numunesi çalışmaya dahil edildi. BOS numunelerinin hastanede yatmakta olan 71(%71), kısa süre önce hastanede yatış hikayesi olan 11(%11) ve daha önce hastanede herhangi bir yatış hikayesi olmayan 18 (%18) hastaya ait olduğu saptandı.BOS numunelerinden makroskopik ve mikroskopik incelemeler, antijen tayini, bakteri kültürü ve multiplex PCR işlemi için DNA izolasyonu yapıldı. İzole edilen DNA larda multiplex PCR ile N.meningitidis, S.pneumoniae, H.influenzae, Grup B Streptokok ve Listeria monocytogenes araştırıldı. Bir yılı kapsayan çalışma dönemimiz boyunca hastane kaynaklı akut bakteriyel menenjit tanısı alan erişkin hastaların % 28 (20/71) inde BOS kültürü ile bakteriler üretilebildi. Gram pozitif bakterilerden MRKN stafilokokların (%30), Gram negatif bakterilerden ise Klebsiella spp. nin (%20) bu numunelerden en sık üretilen bakteriler olduğu belirlendi. Üreyen Gram pozitif ve Gram negatif bakterilerin dağılımı hastaların yaş grupları ve cinsiyetleri yönünden kıyaslandığında gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadığı tespit edildi. Bakteriyel menenjit şüphesi ile izlenen, kısa süre önce hastanede yatış hikayesi olan 11 hastanın ve daha önce hastanede bir yatış hikayesi olmayan 18 hastanın BOS numunelerinde üreme olmadı . Hastanede yatış hikayesi olmayan 18 hastanın yalnızca 1(%5.55) inin BOS numunesinde, Gram boyamada, Gram pozitif diplokoklar görüldü ve multiplex PCR ile S.pneumoniae varlığı saptandı. N.meningitidis, H.influenzae, Grup B Streptokok ve Listeria monocytogenese ait DNA lar hiçbir örnekte tespit edilmedi. Giderek azalan toplum kökenli menenjitlerde etken mikroorganizmanın tespiti için yapılan çalışmaların bu gün artık yalnızca kültür yöntemine dayandırılmaması gerektiği, PCR yönteminin bu alanda sağladığı avantajlardan faydalanılması gerektiği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Cerebrospinal fluid (CSF) samples of 100 patients considered to have bacterial meningitidis were included in the study. CSF samples were from 71(%71) hospitalised patients, from 11(11%)patients with a history of hospitalization shortly before their hospital admission and from 18(18%) patients without a history of previous hospital admission. Macroscopic and microscopic examinations of CSF samples, antigen detection , bacterial cultures and DNA isolation for multiplex PCR were performed. N.meningitidis, S.pneumoniae, H.influenzae, Group B Streptococci and Listeria monocytogenes were detected by multiplex PCR from the isolated DNA. Throughout a year, culture were found positive in 28 % (20/71) of our patients diagnosed with hospital acquired acute bacterial meningitis . From Gram positive bacteria, MRCN staphylococci (%30), from Gram negative bacteria, Klebsiella spp. (%20) were found to be the most frequently isolated bacteria. Comparing the distribution of Gram positive and Gram negative bacteria in term of age groups and gender of patients, a statistically significant difference was not found . Culture of CSF samples, taken from patients with a history of hospitalisation shortly before their hospital admission and from patients without a history of previous hospital admission, were found negative. In only 1(%5.55) CSF sample of 18 patients without a history of previous hospital admission, Gram positve bacteria were seen in Gram stained smears and S.pneumoniae was determined by multiplex PCR. The DNA of N.meningitidis, H.influenzae, Group B Streptococci and Listeria monocytogenese were not determined in any of the samples.Today. it is known that studies performed for the detection of the causative agent of dwindling community-acquired meningitis should not be met only under such culture methods; nevertheless, it is necessary to benefit from the PCR method's advantages as well. Key Words : Bacterial meningitis, Multiplex PCR .