Doğalgaz yakıtlı kazanlarda yanma odasının matematiksel modellenmesi
Mathematical modelling of combustion chambers in natural gas boilers
  1. Tez No: 45577
  2. Yazar: SELİM BAŞARANER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MECİT SİVRİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yanma odaları, matematiksel model
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 246
Özet
ÖZET Yanma odalarının model lenmesi konusunda günümüze kadar hem teorik, hem de deneysel olmak üzere çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Esas olarak yanmanın veriminin artırılması amacıyla yapılan bu çalışmalar, yanma olayının içerdiği karmaşık yapı nedeniyle ayrı bir önem taşımaktadır. Uygulamada karşılaşılan sorunlar nedeniyle, bu konuda yapılan deneysel çalışmaların yerini teorik çalışmalar almaktadır. Bu amaçla matematiksel modeller oluşturulmakta ve bunlardan sonuç elde edilmektedir. Bu çalışmada da, iki boyutlu, sürekli rejimde, reaktif ve türbülanslı akış içeren bir yanma odası modeli geliştirilmiştir. Modelin sonuçları daha önce yapılmış olan çalışmalarla karşılaş tırılmış, ardından yanma olayını etkileyebilecek çeşitli parametrelerin analizi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Until today, a lot of studies on the modelling of the combustion chambers have been made, both theoretically and experimentally. The studies to determine the combustion efficiency of gas boilers are also important because of the complex nature of the combustion phenomena. Theoretical studies are being used as substitutes for experimental studies which can have many problems in some special applications. For this purpose, new mathematical models have been developed and some theoretical results obtained. In this study, a model for the combustion chamber of a natural gas boiler is developed for the case of two dimensional, steady flow conditions that involve reacting and turbulent characteristics. The results of this model are compared with the results of previous studies and then a further analysis of the parameters effecting the combustion phenomena has been made. Key Words : Combustion chambers, mathematical modelling. Science Code Page Number Supervisor 625.04.04 265 Prof. Dr. Mecit SÎVRÎOGLU