Sadi Sun Yoğun Bakım Ünitesi enteral nütrisyon protokolünün uygulanabilirliğinin retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective analysis of practicability of the enteral nutrition protocol in sadi sun intensive care unit (SSICU)
  1. Tez No: 456060
  2. Yazar: DERYA ŞAĞBAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OKTAY DEMİRKIRAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Yoğun bakım ünitesi, enteral nütrisyon, protokol, gastrik rezidüel volüm, bariyer hedef kalori
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
Amaç: Bu çalışmada Sadi Sun Yoğun Bakım Ünitesindeki (SSYBÜ) hastalarda kullanılmakta olan enteral nütrisyon protokolünün uygulanabilirliğini ve uygulanamamasına neden olabilecek faktörleri ortaya koymayı amaçladık. Materyal ve metod: 1 Ocak 2011-31 Aralık 2011 tarihleri arasında SSYBÜ de en az 5 gün süre ile yatmış, 18 yaş üstü, en az 48 saat mekanik ventilasyon desteği alan, SSYBÜ enteral nütrisyon protokolüne uygun olarak beslenen tüm hastalar çalışmaya dahil edildi. Hastalara ait demografik veriler, yatış tanısı, YBÜ'de kalış ve mekanik ventilasyon süreleri, YBÜ'den çıkış hali, APACHE II skoru, sedasyon ve vazopressör kullanımı, malignite varlığı, hedeflenen ve verilebilen kalori miktarları kaydedildi. Hedefe ulaşamama nedenleri olarak artmış gastrik rezidü, beslenme tüpü problemleri, cerrahi engeller ve tanı girişimleri, beklenmeyen ekstübasyon, weaning, hekim direktif hataları ve uygulama hataları kaydedildi. Bulgular: Hedef kaloriye ulaşamama durumu için yüksek APACHE II skoru, vazopressör, kullanımı, artmış gastrik rezidü ve tanı girişimleri anlamlı risk faktörü olarak bulundu. Hedefe ulaşan ve ulaşamayan olgular arasında diğer faktörler açısından istatistiksel olarak anlamlı fark gözlenmedi. Tartışma: Kritik hastalarda yüksek APACHE II skoru, vazopressör ihtiyacı, tanı girişimlerinin protokole uyumu bozan etkenler olduğu tespit edildi. Protokolümüzce belirlenen 150 ml ve üzeri gastrik rezidü volümün güncel çalışmalarla kıyaslandığında düşük olduğu, yaptığımız çalışmanın 250-500 ml olarak belirlenecek rezidü volümler ile yenilenmesinin klinik açıdan yarar sağlayacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction: In this study we aim to reveal the factors that may affect the practicability of the enteral nutrition protocol, which is implemented on patients in Sadi Sun Intensive Care Unit (SSICU). Methods: All patients over 18 who were hospitalised at least for 5 days, received mechanical ventilation support for at least 48 hours and were nourished according to the enteral nutrition protocol in SSICU were included in this study. Demographic data, hospitilisation diagnosis, durations of hospitilisation and mechanical ventilation in ICU, condition at the time of discharge, APACHE II score, use of sedation and inotrope, existence of malignancy, goals and amount of calories which could be given are all recorded. Reasons for not succeding in the goal are indicated as excessive gastric residue, feeding tube problems, surgical barriers and diagnostic procedures, unexpected extubation, weaning, mistakes in doctor orders and practice. Results: High APACHE II score, use of inotrope, excessive gastric residue and diagnostic procedures are found as significant risk factors for not achieving the target calory. No significant statistical differences between achieved and unachieved phenomena are observed in terms of other factors. Conclusıons: High APACHE II score, inotrope need and diagnostic procedures of critical patients are determined as factors undermining the conformity with the protocol. Gastric residue volume of 150 ml or over determined by our protocol appears to be low compared to ones in up-to-date research and, as shown in our study, an update of a new residue volume of 250-500 ml will bring in more benefit clinically. Keyeords: Intensive care unit, enteral nutrition, protocol gastric residual volume, barrier, target calory