Erken çocukluk döneminde d vitamini düzeyi
Vi̇tami̇n d levels i̇n early chi̇ldhood
  1. Tez No: 456094
  2. Yazar: İHSAN GÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMEL GÜR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: D vitamini prophylaxy, vitamin D deficiency, vitamin D insufficiency, early childhood, 25(OH)D
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı, 3-36 aylık çocuklarda serum 25-(OH)D düzeylerini saptamak ve buna etki eden faktörleri ortaya koymaktır. Gereç ve yöntem: Çalışmaya İstanbul Üniversitesi CTF Çocuk Polikliniği'ne 1 Eylül 2013 ile 31 Kasım 2013 tarihleri arasında rutin kontrol ve aşı için başvuran çocuklar alındı. Çalışma, CTF Etik Kurulu'dan alınan onay ile yürütüldü. Ailelere çocukları ile ilgili anket uygulandı. Çocukların serum 25-(OH)D, parathormon, Ca, fosfor ve ALP düzeyleri için kan alındı. Bulgular: Çalışmaya 102'si erkek, 88'i kız olmak üzere 190 kişi alındı. Yaş ortalamaları 15,9±10,4 ay olarak bulundu. Ortalama D vitamini düzeyi 38,1±16,2 ng/ml idi. D vitamini eksikliği %13,7, D vitamini yetersizliği %19,5 olmak üzere %33,2 oranında D vitamini düzeyi < 30 ng/ml olarak bulundu. Ca, fosfor, parathormon değerleri sırasıyla normal sınırlardaydı sadece 2 olguda ALP düzeyi yüksekti (9,2±0,9 mg/dl, 9,04±0,9 mg/dl, 198,8±59 IU/L). D vitamini düzeyi < 30 ng/ml olan grup, D vitamini düzeyi ≥ 30 ng /ml olan grup ile karşılaştırıldığında ALP ve parathormon ortalamalarının daha yüksek olduğu görüldü. D vitamini profilaksi kullanımı ve dozu, güneşlenme süresi, anne sütü ile beslenme durumu ve annenin gebelikte D vitamini profilaksi kullanımı D vitamini eksikliği ve yetersizliği ile ilişkili bulundu. Ancak logistic regresyon uygulandığında yalnızca D vitamini profilaksi kullanım ve dozunun bağımsız olarak etkilediği görüldü. Sonuç: Günümüzde, Dünyada olduğu gibi ülkemizde de D vitamini eksikliği ve yetersizliği sorunu sürmektedir. D vitamini profilaksi dozu ve süresini ortaya koyacak daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır. Anahtar kelime: D vitamini eksikliği, D vitamini yetersizliği, sağlıklı çocuklar, D vitamini profilaksisi, 25(OH)D
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of our study was to determine the serum 25-(OH)D levels, and the factors that influence these states in children aged 3-36 months old. Materials and method: There were included in this study children that had applied for routine control and vaccination to the Healthy Child Polyclinic of CTF of Istanbul University in the time periods between 1.9.2013 and 31.11.2013. A questionnaire was given to the children families. There was serum 25-(OH)D, parathormone, calcium, phosphorus and alkaline phosphatase sampled from all the included children. Findings: There were 190 cases included, of these 102 boys(53,7%) and 88 girls(46,3%). The mean age was 15,9±10,4months. Mean Vitamin D level was 38,1±16,2 ng/ml. In 33,2% of cases vitamin D level was < 30 ng/ml, of which 13,7% were vitamin D defficient, and 19,5% were vitamin D insufficient. Calcium, phosphorus and parathormone levels were within normal limits(9,2±0,9mg/dl, 9,04±0,9mg/dl, 198,8±59 IU/L, respectively), while only in two cases there were high ALP levels. When the groups with vitamin D levels of < 30 ng/ml and ≥ 30 ng /ml were confronted, was found to have higher ALP and parathormone in first group. D vitamini prophylaxy intake and dosage, sunbathing period, breastfedstate and maternal vitamin D prophylaxy during pregnancy was found to be related to this. Conclusion: As a result, more comprehensive studies are needed to determine the vitamin D prophylaxy dose and duration.