Preterm yenidoğanlarda akut böbrek hasarı risk faktörlerinin değerlendirilmesi ve yeni idrar belirteçleri ile erken dönemde tanınması
Preterm yeni̇doğanlarda akut böbrek hasari ri̇sk faktörleri̇ni̇n değerlendi̇ri̇lmesi̇ ve yeni̇ i̇drar beli̇rteçleri̇ i̇le erken dönemde taninmasi
  1. Tez No: 456100
  2. Yazar: AHMET TANER ELMAS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILMAZ TABEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Acute Kidney Injury, Preterm, urine Sistatin–C, Kidney injury molecule–1 (KIM–1), Neutrophil Gelatinase Associate Lipocaline (NGAL)
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Nefrolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET Giriş ve amaç; Akut böbrek hasarı (ABH) yenidoğan yoğun bakım ünitesinde (YYBÜ) yatan prematüre bebeklerde sık görülmektedir. Böbrek fonksiyonlarının değerlendirilmesinde genel olarak serum kreatinin düzeyleri kullanılır ancak serum kreatinin düzeylerinin artması ABH'nın tanısında geç bir belirteçtir. Bu nedenle ABH'yı erken dönemde saptayabilmek için üriner Sistatin–C, Kidney injury molecule–1 (KIM–1), ve Neutrophil Gelatinase Associate Lipocaline (NGAL) gibi non-invaziv yeni tanısal belirteçler araştırılmaya çalışılmıştır. Çalışmamızda; ABH olan prematüre bebeklerde idrarda Sistatin–C, KİM–1 ve NGAL düzeylerini değerlendirmeyi ve bu değerleri ABH olmayan bebeklerle karşılaştırmayı ve prematüre bebeklerde bu belirteçlerden hangisinin ABH tanısında daha duyarlı olduğunu belirlemeyi amaçladık. Gereç ve yöntem; Bu çalışmaya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi YYBÜ'nde takip edilen ve gebelik haftası 28–32 olan 64 prematüre bebek alındı. Hastaların doğum sonu 1, 3 ve 7. gün klinik ve laboratuar bulguları kaydedildi. Hastalar ABH gelişen hasta grubu (13 olgu) ile ABH gelişmeyen kontrol grubu (51 olgu) olarak 2 gruba ayrıldı ve karşılaştırıldı. Doğum sonrası 1–3 ve 7. gün idrar Sistatin–C, KİM–1 ve NGAL değerleri ELİSA yöntemi ile çalışıldı. İstatiksel analiz SPSS 16,0 yazılım programı kullanılarak yapıldı. Bulgular; Çalışmamızda ABH gelişen hastaların hem 1. ve 3. günlerdeki hem de 7. gündeki idrar NGAL seviyelerinin ABH gelişmeyen hastaların idrar NGAL seviyelerinden anlamlı olarak daha yüksek olduğu tespit edildi (sırasıyla p=0,016, p=0,007 ve p=0,0014). ABH gelişen ve gelişmeyen hastalar arasındaki idrar Sistatin–C ve KİM–1 seviyeleri arasında ise anlamlı farklılık saptanmadı (her biri için p>0,05). Sonuç; Sonuç olarak idrar NGAL düzeyi takibi prematürelerde böbrek yetmezliğinin erken tanı ve izleminde kullanılabilecek bir parametredir. NGAL'in doğum sonrası günlük idrar düzeylerinin izlemi hastalardaki böbrek hasarının değerlendirilmesi ve sıvı uygulamaları gibi faktörlerin yeniden düzenlenmesinde yol gösterici olabilir. Bu çalışmamızdaki verilerimizin ABH gelişen preterm yenidoğanlarda daha geniş serilerde yapılacak benzer çalışmalarla desteklenmesi gerekmektedir. Anahtar Kelimeler; Akut Böbrek Hasarı, Preterm, Sistatin–C, Kidney injury molecule–1 (KIM–1), Neutrophil Gelatinase Associate Lipocaline (NGAL).
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF RISK FACTORS OF ACUTE KIDNEY INJURY IN PRETERM NEONATES AND EARLY RECOGNITION OF ACUTE KIDNEY INJURY WITH NEW URINE BIOMARKERS Introduction and aim: Acute kidney injury (AKI) has emerged as an important health problem in the neonatal intensive care units (NICU), especially among infants delivered prematurely. Serum creatinine is the most commonly used clinical measure of renal function, but it is a poor marker for diagnosis of AKI. Recent research in AKI has focused on identifying biomarkers, characterized as early, non-invasive, and sensitive indicators of AKI. The aims of the present study are, (a) to evaluate the urinary Sistatin–C, Kidney injury molecule–1 (KIM–1) and Neutrophil Gelatinase Associate Lipocaline (NGAL) levels in preterm neonates with AKI and to compare to control group, and (2) to investigate whether urinary Sistatin–C, KIM–1 and NGAL could serve as early predictors of AKI in this population. Material and methods: 64 very low birth weight (VLBW) infants with gestational age between 28–32 week admitted to the NICU at the İnönü University at Malatya, were enrolled in the study. Laboratory and clinical characteristics were recorded on postnatal 1, 3 and 7 days. Of those,13 neonates with AKI (AKI group) were matched with 51 neonates who were not diagnosed AKI (control group). Urine was collected during the first, third and seventh postnatal days and measured with ELISA system. All data were stored and analyzed using the SPSS 16.0 statistical package. Results: Urine NGAL levels in the AKI group were significantly higher than in no-AKI group on postnatal days 1, 3 and 7 (p=0,016, p=0,007 ve p=0,0014, respectively). However, no significant differences in urine KIM–1 and Cys-C levels among the AKI group and no-AKI group were detected on postnatal days 1, 3 and 7 (p>0.05, for each) Conclusion: Urine NGAL can predict AKI in VLBW infants. Daily urinary levels of post partum follow-up urine NGAL can be useful to evaluate renal damage in patients and manage of liquid applications. These findings should be considered when designing and analyzing biomarkers larger studies in preterm neonates with AKI.