TRC1 (Gaziantep, Adıyaman, Kilis) bölgesinde bağlarda asma A ve B virüslerinin bulunma oranlarının serolojik ve biyolojik yollarla belirlenmesi
Prevalance of grapevine virus A (GVA) and grapevine virus B (GVB) in the vineyards of TRC1 region (Gaziantep, Adıyaman, Kilis) by serological and biological methods
  1. Tez No: 456474
  2. Yazar: ASIM SOĞUKÖMEROĞULLARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAL BUZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Grapevine, Vitivirus, Betaflexiviridae, ELISA
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
Bu çalışma kalkınmada öncelikli TRC1 bölgesi (Gaziantep, Adıyaman, Kilis)'ndeki bağ alanlarında otokton asma varyetelerinde Grapevine virus A (GVA) ve Grapevine virus B (GVB)'nin bulunma oranları serolojik ve biyolojik olarak incelenmiştir. Gaziantep (5), Adıyaman (7) ve Kilis (54) illerindeki otokton asma varyetelerinden toplanan 66 adet yaprak ve sürgün örnekleri, GVA ve GVB için DAS ve DASI-ELISA yöntemleriyle testlenmiştir. Survey alanından alınan örneklerde GVA oranı Adıyaman'da % 16, Kilis'te % 24, Gaziantep'te, % 20 olarak belirlenmiştir. Adıyaman ve Gaziantep illerinden alınan örneklerde GVB enfeksiyonları tanılanmazken, Kilis'te % 11,54 düzeyinde bulunmuştur. Çalışma alanlarında GVA'nın GVB'den daha yaygın olduğu tespit edilmiştir.GVA ve GVB'nin asma örneklerinden biyolojik tanılanması sırasıyla Nicotiana occidentalis ve N. benthamiana bitkilerine mekanik inokülasyon ile yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, prevalance of Grapevine virus A (GVA) and Grapevine virus B (GVB) was investigated in autochthonous grape varieties throughout vineyards of TRC 1 region (Gaziantep, Adıyaman, Kilis) by serological and biological methods. Total of 66 leaf and shoot samples from Gaziantep (5), Adıyaman (7) and Kilis (54) were tested for GVA and GVB in DAS- and DAS-ELISA. Prevalance of GVA was 16 % at Adiyaman, 24 % at Kilis and 20 % at Gaziantep. GVB was not detected in samples from Adiyaman and Gaziantep, but it was about 11,54 % at Kilis. GVA was more widespread than GVB in surveyed areas.GVA and GVB was mechanically inoculated into Nicotiana occidentalis and N. benthamiana, respectively for biological detection.