The impact of blended mobile learning on EFL students' vocabulary development
Harmanlanmış mobil öğrenmenin yabancı dil olarak İngilizce öğrenen öğrencilerin kelime gelişimine etkisi
- Tez No: 781847
- Danışmanlar: PROF. DR. BİRSEN TÜTÜNİŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Harmanlanmış öğrenme, Kelime, Mobil cihazlar, Mobile öğrenme, SAMR, Blended learning, Vocabulary, Mobile devices, Mobile learning, SAMR
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Dizüstü bilgisayarlar, tabletler ve cep telefonları, gibi mobil cihazlar hayatın her alanında hızlı bir şekilde kullanılmaya başlanmasına rağmen, üniversite ve okullar bu duruma biraz temkinli yaklaşıyorlar. Araştırmacılar mobil cihazların eğitime katkısını araştırmak için uzun bir zamandan beri çalışmalar yapıyorlar. Bu çalışmaların farklı farklı sonuçları olsa da çoğunlukla mobil cihazların eğitime katkı sunacağı görüşü öne çıkmaktadır. Bu yarı-deneysel çalışma 2021-2022 yılında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Yabancı Diller yüksekokulundaki 40 öğrenciyle yapıldı. Yabancı Diller yüksekokulu tarafından rastgele oluşturulmuş iki sınıftan biri kontrol grubu diğeri deney grubu olarak rastgele seçildi. Kontrol grubuna sadece sınıf içinde ders kitabına bağlı kalınarak okuma parçaları ile kelime öğretimi yapılırken deney grubuna aynı öğretimin yanı sıra sınıf dışında yer ve zaman kısıtlaması olmadan Google Classroom uygulaması üzerinden açılan bir sanal sınıfta SAMR modeli temel alınarak kelime öğretimi yapıldı. Veri toplama yöntemi olarak Karma yöntem kullanıldı. Bu çalışma üç temel araştırma sorusuna cevap vermektedir. Araştırmanın ilk cevap verdiği soru: Harmanlanmış Mobil Öğrenmenin kelime gelişimine katkısı nedir? Bu sorunun cevabına ulaşmak için öğrencilere ön-test ve son-test uygulamaları yapıldı. Aradaki fark SPSS programı ile analiz edildi. Grupların ön-test ve son-test farkları analiz edildiğinde, kontrol grubunda 3,10 lük bir ilerleme olmuşken deney grubunda bu ilerleme 16,85 oldu. Bu durum Harmanlanmış Mobil Öğrenmenin lehine olarak yorumlandı. Bu çalışmanın ikinci sorusu: EFL öğrencilerinin Harmanlanmış Mobil Öğrenmenin kelime gelişimine etkisi hakkındaki görüşleri nelerdir? İkinci ve üçüncü araştırma sorularının analizi için deney grubuna beş açık uçlu sorudan oluşan bir anket Google formlar üzerinden uygulandı ve öğrencilerin verdikleri cevaplar MAXQDA 2020 programı ile analiz edildi. Öğrencilerin, Harmanlanmış Mobil Öğrenme ile kelime öğreniminin daha eğlenceli, daha akılda kalıcı, daha hızlı, daha kolay ve daha ucuz olduğu düşüncesinde oldukları sorulara verdikleri cevaplardan anlaşılmaktadır. Üçüncü araştırma sorusunda öğrencilere Harmanlanmış Mobil Öğrenme hakkındaki genel görüşleri soruldu. Öğrencilerin %93 Harmanlanmış Mobil Öğrenmeyi geleneksek yönteme tercih ettiklerini ve Harmanlanmış Mobil Öğrenme ile öğrenmenin daha ilgi çekici, sürekli ve yer ve zaman kısıtlaması olmadan olduğu düşüncesindedirler. Bu çalışma sonucunda Harmanlanmış Mobil Öğrenmenin eğitime fayda getireceği ve öğrencileri daha çok motive edeceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Although mobile devices such as laptops, tablets, and mobile phones are increasingly being used in all areas of life, universities and schools are approaching this situation with some caution. Researchers have been studying for a long time to investigate the contribution of mobile devices to education. Although these studies have various results, it is the majority opinion that mobile devices will contribute to education. This quasi-experimental study was conducted with 40 students at Van Yüzüncü Yıl University School of Foreign Languages in 2021-2022. One of the two classes randomly created by the School of Foreign Languages was casually selected as the control group and the other as the experimental group. While the control group was taught vocabulary with reading texts only in the classroom by adhering to the textbook, the experimental group, in addition to the same teaching, was taught vocabulary without any time and place restrictions outside the classroom based on the SAMR model in a virtual classroom opened through the Google Classroom application. The mixed method was used as the data collection method. This study answers three research questions. The first research question is: What is the contribution of Blended Mobile Learning (BML) to vocabulary development? To get the answer to this question, a pre-test and a post-test were applied to the students. Once the differences between the pre-test and post-test results of the groups were analysed with SPSS 26, there was an improvement of 3.10 in the control group, while this improvement was 16.85 in the experimental group. This situation was interpreted in favour of BML. The second research question of this study is: What are the views of EFL students on the effect of BML on vocabulary development? For the evaluation of the second and third research questions, a questionnaire consisting of five open-ended questions was applied to the experimental group through Google Forms and the answer of the students were analysed with the MAXQDA 2020 application. It was understood from the responses given by the students that they consider learning vocabulary with BML is more fun, more memorable, faster, easier, and cheaper. In the third research question, students were asked about their general views on BML. 93% of the students prefer BML to the traditional method and think that learning with BML is more engaging, permanent, and ubiquitous. As a result of this study, it has been concluded that BML will benefit education and motivate students more.