Millî Kütüphane Ankara-Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi koleksiyonu'nda 06 hk 899 arşiv numarası ile kayıtlı 'Mecmû'a-yı Eş'âr' (Metin-inceleme-sözlük-tıpkıbasım)
'Mecmû'a-yi eş'âr' registered to 06 hk 899 archive number in the collection of national library Ankara-Adnan Ötüken provincial public library
- Tez No: 535541
- Danışmanlar: PROF. DR. ATABEY KILIÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mecmû'a, Mecmû'a-yı Eş'âr, Klâsik Türk Edebiyatı, Mecmû'a, Mecmû'a-yı Eş'âr, Classical Turkish Literature
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 937
Özet
Günümüzde“dergi, süreli yayın”anlamlarına gelen mecmû'a, Klâsik Türk Edebiyatında, bir ya da birkaç şâir, nâsir tarafından oluşturulan çeşitli konulardaki metinlerin mürettipler nazarınca toplandığı eserlere verilen isimdir. Mecmû'aların Klâsik Türk Edebiyatındaki yeri ve metin neşirleri, 2000'li yıllardan itibaren çeşitli akademik çalışmalar ve projelerle ciddî bir şekilde ele alınmaya başlanmıştır. Bu anlamda mecmû'anın ayrıntılı tanımları ve kapsamı, bahsi geçen çalışmalarca tekraren belirtilmiştir. Tez incelemesine konu olan Mecmû'a-yı Eş'âr isimli eser, 136 varaktan oluşmakta ve muhtelif nazım şekilleri ile XV, XVI, XVII, XVIII ve XIX. yüzyılarda yazılmış 625 şiiri ihtivâ etmektedir. Eserin ilk 10 varaklık bölümü XVIII. yüzyılda yaşamış olan Lebîb-i Âmidî'nin dört kasîdesini içermektedir. Bu bölümün esere sonradan eklendiği teknik olarak yapılan değerlendirmeler sonucu kesinleşmiştir. Eserin devam eden bölümümde ise 66 şâire âit çeşitli manzûmeler bulunmaktadır. Tez çalışmasına mecmû'alar hakkında genel bilgiler verilerek başlanmış, ilk bölümde çalışılan mecmû'a hakkında genel değerlendirmelerde bulunulmuştur. İkinci bölümde metnin hangi usûllerle oluşturulduğu anlatılarak transkripsiyonlu metin ortaya konulmuştur. Üçüncü ve son bölümde ise sözlük ve tablolar yer almıştır.
Özet (Çeviri)
In the Classical Turkish Literature, mecmû'a –which means“magazine, periodical”in our day– is a name given to the works in which compositors collected texts in various topics composed by one or more poet, prose-writer. The place of the mecmû'a in the Classical Turkish Literature and in the text publications has started to be seriously dealt along with the various academic studies and projects since 2000s. In this meaning, its detailed definition and content have been repeatedly stated by the mentioned studies. The work called Mecmû'a-yı Eş'âr, which is the topic of the thesis study, takes 136 leaves and contains 625 poems written with various verse forms in XV, XVI, XVII, XVIII and XIX. centuries. The first ten-leaves-chapter of the work includes the four kesîde of Lebîb-i Âmidî, who had lived in the XVIIIth century. As the results of the evaluations done technically, it has become definite that this part had been added to the work afterwards. In the following chapter of the work are various poems that belong to the 66 poets. The thesis studies has been started by giving general information about mecmû'as and it has been made overall evaluations about mecmû'a studied in the first chapter. In the second chapter, a text with transcription has been presented as explaining with which methods the text was composed. As to the third and the last chapter, the dictionary and the tables have taken place.