The sense of belonging of Jews in Turkey: Affects and encounters
Türkiye Yahudilerinin aidiyet hissiyatı: Duygulanımlar ve karşılaşmalar
  1. Tez No: 456734
  2. Yazar: CEM REYNA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEYDA YEĞENOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Antropoloji, Sosyoloji, Anthropology, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Aidiyet Hissiyatı, Duygulanım, Azınlık Hissetmek, Türkiye Yahudileri, Sessizlik, Göç, Sense of Belonging, Affect, Feeling Minority, Turkish Jews, Silence, Migration
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kültürel İncelemeler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 273
Özet
Bu tez Türkiye'deki Yahudilerin aidiyet hissiyatlarını, gündelik hayattaki duygulanımları ve karşılaşmaları bağlamında analiz etmeyi amaçlıyor. Yaptığım derinlemesine mülakatlar sonucunda, kendilerini hem Türk hem de Yahudi olarak tanımlayan görüşmecilerin kafalarındaki bu tahayyülün, gerek devletle gerekse insanlarla olan günlük karşılaşmalar bağlamında nasıl sınandığından ve onlara azınlık olduklarının, tam olarak Türk veya vatandaş olmadıklarının nasıl hatırlatıldığından bahsedeceğim. Bu bağlamda hukuki ve siyasi azınlık tanımlarından ziyade bir hissiyat olarak“azınlık olma”yı hem karşılaşmalar hem de duygulanımlar üzerinden analiz edeceğim. Azınlık hissiyatının insanları nasıl bir hayalet gibi takip ettiğini ve onların üzerinde bıraktığı tesirleri inceleyeceğim. Bu hayaletle karşılaşmalar her ne kadar farklılaşıyorsa da azınlık hissiyatıyla ilgili rahatsız, huzursuz, tedirgin, tetikte, güvensiz gibi bazı benzer duygulanımların paylaşıldığı görülebilir. Dolayısıyla tezimde“olumsuz hislere rağmen, insanları burada tutan nedir?”sorusunun cevabını arayacağım. Görüşmecilerin aidiyetlerinin çok katmanlı ve dinamik yapısını araştırırken olumsuz hislerle, sessizlik ve göç gibi baş etme süreçlerini ve ürettikleri stratejilere de bakacağım.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to analyze sense of belonging of Jews in Turkey via affective theory and daily encounters. Within the light of the in-depth interviews I conducted, my respondents prefer to define themselves as both Turkish and Jewish. I will try to explain how this image of being both Turkish and Jewish is frequently challenged within the context of daily encounters with both state and general public and how they're being constantly reminded of being a minority and how they're not“really”Turkish or a“full”citizen. Within this context, I will focus emotional descriptions of being a minority rather than legal or political descriptions of it through an affective understanding. I will investigate how feeling minority haunts people as a ghost and how it impacts them. Although feeling of minority could emerge as a consequence of encounters of different nature, it is possible to observe similar consequential affects such as insecurity, alertness, discomfort, uneasiness and being uncomfortable. Thus, the question“Against all negative feelings, what still keeps them here?”becomes imminent to search answers for. While I am investigating the multilayered and dynamic nature of respondents' belongings, I will also try to understand the strategies and processes such as silence and migration they create to cope with the negative feelings.