Aracı kurum tavsiyelerinin hisse senedi değeri üzerine etkisi
The impact of brokerage houses' recommendations on stock prices
  1. Tez No: 456878
  2. Yazar: LEYLA BADALOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BAHA KARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Piyasa Etkinliği, Aracı kurumlar, Olay Çalışması, Anormal Getiri, Market Efficiency, Brokerage Houses, Event Study, Abnormal Return
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Çalışmanın amacı, hisse senetleri BİST`de işlem gören şirketlere yönelik aracı kurumların yaptığı öneri ve tavsiyelerin hisse performansına etkisini incelemektir. Mevcut çalışmada hedeflerden biri de söz konusu etki üzerinden piyasanın yarı güçlü formda etkin olup olmadığını ortaya koymaktır. Olay çalışması yöntemi kullanılarak yapılan analizde aracı kurumların hisse alım satımı ile ilgili tavsiyeleri ile hisse senedi getirileri arasında pozitif ilişkinin olduğu, olay öncesi ve sonrasında endeks kapsamındaki şirketlerin hisse senetlerinden anormal getirilerin elde edilebileceği tespit edilmiştir. Açıklama sonrası aşırı getirilerin varlığı piyasanın yarı güçlü formda etkin olmadığını göstermektedir. Ayrıca, bazı durumlarda açıklama öncesi anormal getirilerin mevcut olması tavsiyelerin daha önce kullanılarak yatırımların yönlendirildiği ihtimalini doğurmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the impact of announced analysts` recommendations on the BİST traded companies` stock performances. The other goal of this study is to investigate whether the market is semi-strong form efficient. For the data analysis event study is used. As a result of calculations, it is determined positive reaction between brokerages` recommendations and stock prices. Also investors can obtain abnormal returns before and after of event day. It shows that existence of abnormal returns after disclosure, market is not efficient at semi-efficient form in terms of market efficiency. Besides, the existence of abnormal returns before the event day reveals that, there is a possibility that the recommendations have been used before to direct investments.