Suda çözünmüş karbondioksit işlemi ile kömürlerden kalsiyum uzaklaştırılmasının sıvı ürün verimi üzerine etkisinin incelenmesi
  1. Tez No: 45748
  2. Yazar: EBRU GÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARAL OLCAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Carbondioxide, Calcium, Liquefoction
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Suda Çözünmüş C02 işlemi ile Kömürlerden Kalsiyum Uzaklaştırılmasının Sıvı örün Verimi üzerine Etkisinin incelenmesi EBRU GÖL Ankara üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. ARAL OLCAY 1995, Sayfa: 65 Jüri: Prof. Dr. Aral OLCAY Prof. Dr. Ahmet BlCER Doç. Dr. Taner TO?RUL Bu çalışmada. Bolu Göynük, Seyitömer, Muğla Yatağan linyitleri, Soma Merkez ve Tunçbilek alt bitümlü kömürlerinden suda çözünmüş C02 işlemi ile kalsiyum uzaklaştırılmasının tetralindeki sıvı ürün verimi üzerine etkisi incelenmiştir. Kömür numunelerinin kalsiyum içeriğinin azaltılması amacıyla 3 g kömür 30 g damıtık su ile 6 atm CO2 basıncında 2 saat karıştırılmıştır. Orijinal ve işlem görmüş kömürler tetralin ile 5 atm N2 basıncı ve 300° C sıcaklıkta 10 dk süreyle sıvılaştırılmış ve elde edilen sıvı ürünler yag, asfalten ve preasfalten olarak fraksiyonlanmıştır. Suda çözünmüş COz işlemiyle kömürlerin iyon değişebilir kalsiyum içeriğinin % 5-80'i, iyon değişmez kalsiyum içeriğinin ise % 2-45' i uzaklaştır! Tabiimi stir. Bu işlem sonucunda Bolu Göynük linyiti hariç diğer kömürlerin sıvı ürün veriminde % 9-28 oranında artış gözlenmiştir. Muğla Yatağan linyiti hariç bütün kömürlerde yag verimi düşerken asfalten ve preasfalten verimleri bazı kömürlerde azalmış, bazılarında ise artmıştır. Anahiar Keh'meler : Karbondioksit, Kals'ıyum, Sıvılaştırma.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis The Effects of the Removal of Calcium from Lignites by Treatment with C02 Dissolved in Water on the Liquid Product Yield EBRU GÖL Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. ARAL OLCAY 1995, Page:65 Jury: Prof. Dr. Aral OLCAY Prof. Dr. Ahmet BlCER Assoc Prof. Taner TO?RUL in this study, the effect of the removal of Ca“”“ by aqueous COz treatment from Bolu-Göynük, Seyitömer, Mugla-Yatagan lignite, and Soma-Merkez and Tünebil ek subbitumnious coal upon the yield of liquid products obtained during their liquefaction in tetralin. To remove Ca”*~*\ the suspansion of 3 g of lignite in 30 ml distilled water was subjected to C02 treatment under 6 atm during 2 hrs while stirring. Both untreated and pretreated lignite samples were liquefied under 5 atm initial N2 atmosphere at 300° C for 10 min. Liquid products obtained were fractionated into oil, asphaltene, and preasphaltene. By aqueous C02 treatment 5-80 % of exchangeable Ca“*-*”and 2-45 % of nonexchangeable Ca“*-1”were removed from the samples. Removal of Ca“*-*”resulted in an increase of 9-28 % of the liquid product yield obtained from lignite samples except Bolu Göynük lig nite. While yields of oil fractions of all lignite samples apart from Muğla Yatağan, yields of asphaltene and preasphaltene showed an in crease or decrease depending on the lignite sample.