Timpanik membran perforasyonlarında ınlay butterfly kartilaj timpanoplasti sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of inlay butterfly carti̇lage tympanoplasty results in tympanic membrane perforations
  1. Tez No: 457605
  2. Yazar: FATİH SARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER AYDIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Butterfly teknik, kartilaj timpanoplasti, timpanik membran perforasyonu, kronik otitis media, butterfly technique, cartilage tympanoplasty, tympanic membrane perforation, chronic otitis media
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Bu çalışmada kulak zarı perforasyonu nedeniyle inlay butterfly kartilaj timpanoplasti tekniği ile opere edilen hastaların operasyon başarısı ve operasyon sonrası işitme kazançlarının değerlendirilmesi, bunların literatür bilgileri ışığında tartışılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada Kocaeli Üniversitesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı'nda Ocak 2003 ile Aralık 2013 tarihleri arasında, inlay butterfly timpanoplasti tekniği ile opere edilen 100 hasta (103 opere edilen kulak) incelendi. Olguların anatomik başarı ve post operatif işitme kazancı cinsiyet, yaş, perforasyon boyutu ve lokalizasyona göre değerlendirildi. Bulgular: Yaptığımız bu çalışma da greft'te sorun yaşanmadan anatomik başarı olarak kabul edilen hasta oranı % 87,4 (n=90) olarak bulundu. Yaş, cinsiyet, perforasyon boyutu ve lokalizasyonun anatomik başarıyı etkilemediği gözlendi. Post operatif işitme kazancı ortalama 8,3 (±5,00) dB olarak hesaplandı. Yaş, cinsiyet ve perforasyon boyutunun post operatif işitme kazancını etkilemediği ancak alt kadranları tutan perforasyonlarda işitme kazancının diğer lokalizasyonlara kıyasla daha düşük olduğu gözlendi. Sonuç: Sonuç olarak timpanik membran perforasyonlarında kullanılan Inlay butterfly kartilaj timpanoplasti tekniği, yüksek fonksiyonel sonuçları ve düşük komplikasyon oranları ile birlikte güvenli, başarılı ve kolay bir tekniktir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study our aims are to evaluate the postoperative audiologic results, anatomic success rates of inlay butterfly cartilage tympanoplasty technique in tympanic membrane perforations together with literature knowledge. Material and Methods: We retrospectively analyzed 100 patients and their 103 ears who underwent inlay butterfly cartilage tympanoplasty technique in Kocaeli University Faculty of Medicine Otolaryngology Department between January 2003 and December 2013 dates. Anatomic success rate and post operative hearing gain evaluated according to age, sex, size of perforation and side of perforation. Results: The overall anatomic success, that's mean no graft complications were seen, rate was 87,4 %. Sex, age, size of perforation and side of perforation did not affect the success. The mean post operative hearing gain was calculated 8,3 (±5,00) dB. Sex, age, size of perforation didn't affect the post operative hearing gain but there was a significant less post operative hearing gain in inferior quadrant perforations than other side of localizations. Conclusion: As a result, inlay butterfly cartilage tympanoplasty is a safe, successful, and easy technique for tympanic membrane perforations with good functional success and low complication rates.