Analitik hiyerarşi prosesi ve bir uygulama
Analytical hierarchy process and an application
  1. Tez No: 457811
  2. Yazar: NURCAN GÜNAYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLHAYAT GÖLBAŞI ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Çok Kriterli Karar Verme, Analitik Hiyerarşi Prosesi, Super Decisions, Multi-criteria Decision Making, Analytical Hierarchy Process, Super Decisions
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Analitik Hiyerarşi Prosesi (AHP) 1970'li yıllarda Saaty tarafından geliştirilmiş bir, çok kriterli karar verme tekniğidir. Sayısal olan veya olmayan kriterlere bağlı olarak karışık problemlerin çözümünde kullanılır ve AHP tekniği ile, birden fazla alternatif içinden en uygunu tercih edilir. AHP, kullanımı kolay bir tekniktir. Amaç, kriter ve alternatifleri bir hiyerarşi içerisinde ele alarak; göreli önem değerlerine göre alternatifleri en önemli olandan en önemsiz olana doğru sıralar; böylece en uygun ve önemli alternatifi belirler. Bu çalışmada AHP tekniği kullanılarak, teknoloji sektöründe faaliyet gösteren perakende şirketlerinin tercih edilme yönelimleri incelenmiştir. Anket sonuçlarına dayanarak gerçek bir uygulama yapılmıştır. AHP, birçok matematiksel işlem gerektiren bir yöntemdir. Bu nedenle uygulama kısmında problemin analiz ve çözümü için Super Decisions programı kullanılmıştır. Belirlenen tutarlılık oranları ve yapılan duyarlılık analizleriyle de seçilen alternatifin uygunluğu tespit edilmiştir. Bu çalışma ile günlük hayatta karşılaşılabilecek karar problemlerinin de uygulama konusu olabileceği, literatürde yer alan AHP tekniğinin günlük hayatta da kullanılabileceği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Analytical Hierarchy Process is one of the multi-criteria decision making methods and developed by Saaty in 1970s. It is used to solve complicated problems which is releated to numerical and non-numerical criterias, thus the most suitable alternative is selected through multiple alternatives. AHP is an easy technique to use and sorts alternatives from the most important to the most unimportant ones according to their relative importance value by taking a hierarchy in which objective, criterias and alternatives are considered. In this study, retail companies in the technology sector were examined using AHPs technique. A real application was done based on the survey results. AHP is a method that requires many mathematical operations. Therefore, for the analysis and solution of the problem, Super Decisions program was used. The suitability of the selected alternative was determined according to specified consistency rates and sensitivity analyzes. With this study, it is shown that even the problems which can be encountered in daily life may be the subject of AHPs which is a literature topic.