Nikotinamit türevleri ve oksidiasetat ligantlarıyla oluşan çinko ve bakır (II) komplekslerinin bazı özelliklerinin spektroskopik olarak incelenmesi
The spectroscopic examination of the some features of zinc and copper (II) complexes which have the ligants of oxydiacetat and nicotinamide derivates
- Tez No: 457901
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NECMİ DEGE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Koordinasyon bileşiği (kompleks), Tek kristal, X-ışınları kırınımı, IR spektroskopisi, Termal analiz, Coordination compound (complex), Single crystal, X-rays diffraction, IR spectroscopy, Thermal analysis
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu tez, tek kristal yapıya sahip, üç adet orijinal koordinasyon bileşiğinin IR spektroskopisi, termal analiz bulguları ve tek kristal X-ışınları kırınımı yöntemi ile incelenmesini içerir. Bu koordinasyon bileşiklerinin merkezinde bir metal atomu vardır ve bu metal atomu su molekülleri, oksidiasetat ligantı ve nikotinamit türevi ligantlarla bağlanmıştır. Ayrıca kristallerin IR spektrumu ve termal analiz grafikleri kısaca yorumlanmış ve X-ışınları kırınımı yöntemiyle elde edilen bazı sonuçlarla uyumluluğu araştırılmıştır. Tek kristal yapıya sahip olan üç adet kompleks, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Kimya Bölümü'nde sentezlenmiş, IR ve termal analizleri yapılmıştır. Xışınları kırınım verileri Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fizik Bölümü Kristalografi Laboratuvarında STOE IPDS-II difraktometresiyle toplanmıştır. Komplekslerin kristal yapı çözümünde WinGX (Farrugia, 2012) ve SHELXS-97 (Sheldrick, 2009) programları kullanıldı. Komplekslerin yapı arıtımında SHELXL2014/7 (Sheldrick, 2014) programı kullanıldı. Bunun yanı sıra, kristallerin geometrik yapıları, birim hücre parametreleri, molekül içi ve moleküller arası etkileşim bilgileri elde edildi. Komplekslerin IR ve termal analiz grafikleri incelendi ve daha sonra X-ışınları kırınımı ve IR, termal analiz grafiklerinin sonuçları arasındaki uyumluluk kontrol edildi. Bu çalışmadaki üç kristal kendi aralarında karşılaştırıldı ve literatürdeki diğer yapılarla benzerlikleri ve farklılıkları incelendi. Çalışmanın sonunda, X-ışınları kırınımı sonuçlarının IR ve termal analiz grafiklerindeki sonuçlarla uyumlu oldukları görüldü.
Özet (Çeviri)
This thesis includes the examination of three original coordination compounds -which have a crystal structure -with the method of a single crystal X-rays diffraction and the results of IR spectroscopy and thermal analysis. This coordination compounds have a metal atom at the core and this metal atom was attached by water molecules, oxydiacetat ligant and ligants of nicotinamide derivatives. Also the thermal analysis graphics and IR spectrum of the crystals were interpreted and searched whether they were compatible with the results that were obtained with the help of X-ray diffraction method. The three complexes which have a single crystal structure were synthesised at Eskişehir Osmangazi University in the department of Chemistry, IR and thermal analyses were also done. The datum of the X-rays diffraction were carried out by STOE IPDS-II diffractometer in the laboratory of crystallography in the department of Physics, Ondokuz Mayıs University. WinGX (Farrugia, 2012) and SHELXS-97 (Sheldrick, 2009) programs were used while analysing the crystal structure of the complexes. SHELXL2014/7 (Sheldrick, 2014) program was used while refining the structure of complexes. On the other hand, geometric structures of the crystals, parameters of unit cell, intramolecular and intermolecular interactions' information were obtained. IR and thermal analysis graphics of the complexes were examined and then the concord between the results of the X-rays diffraction and IR and thermal analysis graphics was checked. The three crystals in this study were compared in itself and the similarities and differences with the other structures in literature were examined. At the end of the study, it was seen that the IR and thermal analysis graphics' results were in accordance with the results of the X-rays diffraction.