Ankara-Mürtet ovası topraklarında modifiye gapon katsayısının saptanması
Determination of modifield gapon selectivity constant of mürtet plain in Ankara provinces
  1. Tez No: 45791
  2. Yazar: NEFİSE GEDİKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SADIK USTA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: ESR, SAR, ESP, modified Gapon selectivity constant
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
I Özet Doktora Tezi ANKARA-MÜRTET OVASI TOPRAKLARİNDA MODİFİYE GAPON KATSAYISININ SAPTANMASI Nefise GEDİKO?LU Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anablllm Dalı Danışman: Prof. Dr. Sadık USTA 1995, Sayfa: 88 Jüri : Prof. Dr. Sadık USTA Prof.Dr.Ahmet ÖZGÜMÜŞ Prof.Dr.llhami ÖZKAN Bu araştırma, Ankara-Mürtet ovası topraklarının modlflye Gapon katsayısının saptanması amacryla yapılmıştır. Mürtet ovasından alınan çok sayıdaki toprak örneklerinden ovayı temsil eden 18 adedi araştırmaya alınmıştır. Araştırma konulan olarak 3 tuz düzeyi (15, 30 ve 60 me/l) ve her tuz düzeyi için aynı olan 5 SAR düzeyi (5, 10, 20, 40 ve 80) ele alınmıştır. Ovadan alınan 18 toprak örneği, her tuz düzeyindeki SAR düzeylerini temsil eden çözeltilerle ayn ayn İşlemlere tabi tutulmuştur. Elde edilen ESR ve SAR değerleri, ESR = a + kg SAR eşitliğinde kullanılarak her toprağa alt modlflye Gapon katsayıları saptanmıştır. Ayrıca, aynı eşitlik ve elde edilen tüm değişkenler kullanılarak ovanın tümü İçin tek bir modifiye Gapon katsayısı saptanmıştır. Ova İçin elde edilen modlflye Gapon katsayıları USSL tarafından önerilen katsayı ile karşılaştınlmıştır. Yapılan araştırma sonucunda, belli bir SAR düzeyinde toprağa uygulanan tuz düzeyi arttıkça SAR ve ESR değerlerinin arttığı görülmüştür. Aynı şekilde, belli bir tuz düzeyinde toprağa uygulanan SAR değerleri arttıkça toprakların SAR ve ESR değerlerinin arttığı görülmüştür. Ancak, toprağa uygulanan çözelti SAR değerlerinin artması İle toprağın SAR değerlerindeki artış aynı oranda olmamıştır. Topraktaki SAR değerlerinde görülen artışlar düşük tuz düzeylerinde düşük, yüksek tuz düzeylerinde ise nisbi olarak yüksek olmuştur. Mürtet ovasının tüm değişkenler kullanılarak hesaplanan modifiye Gapon katsayısının ovadan alınan toprakların her birini iyi bir şekilde temsil ettiği görülmüştür. Ovanın genelini temsil eden ESR ile SAR arasındaki regresyon eşitliği ESR = - 0.0194 + 0.0168 SAR ve modlflye Gapon katsayısı 0.0168 olarak bulunmuştur. Yapılan değerlendirmelerde ova İçin bulunan katsayı ile USSL tarafından önerilen katsayılar arasında önemli bir fark olmadığı sonucuna varılmıştır. ANAHTAR KELİMELER: ESR, SAR, ESP, Modlflye Gapon katsayısı
Özet (Çeviri)
İl ABSTRACT Ph.D. Thesis DETERMINATION OF MODIFIED GAPON SELECTIVITY CONSTANT OF MÜRTET PLAIN IN ANKARA PROVINCES Nefise GEDİKO?LU Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Soil Sciences supervisor Prof. Dr. Sadık USTA 1995, Page : 88 Jury: Prof. Dr. Sadık USTA Prof. Dr. Ahmet ÖZGÜMÜŞ Prof. Dr. ilhami ÖZKAN The aim of this research, determination of modified Gapon selectivity constant of Mürtet plain in Ankara provinces. 18 soil samples were chosen from many of the soil samples taken from Mürtet plain. Treatments were applied with 3x5 factorial which 3 salt levels (15, 30 and 60 me/I) and 5 SAR levels (5, 10, 20, 40 and 80) for each salt level. Each soil was treated with each solution and some solutions were obtained from this applications and analysed to find the amount of Na and Ca elements for calculations of ESR and SAR. After then, ESR and SAR values were used to calculate to modified Gapon selectivity constants (kg') values for each soil estimated from ESR = a + k- SAR equation. And also, the same correlation curve and variations were used to determination only one kg values. Relationships were investigated between modified Gapon constants belongs to the Mürtet plain and USSL. Results of the research, at any SAR level, SAR and ESR values increased, while salt level increased. In same way at any salt level, ESR values increased, while increasing SAR level. But, SAR levels of the soil were not the same rate, while the level of the solutions SAR values increased. SAR levels of the soil was low at the low levels of salt and, was relatively high at the high levels of salt. It is seen that the modified Gapon selectivity constant which is calculated using all of the variations of Mürtet plain, represents all of the 18 soils samples well. This general equation is ESR =- 0.0194 + 0.0168 SAR and modified Gapon selectivity constant is 0.0168. The comparison of constants the Mürtet plain and USSL, is shown that there is no difference between them.