Gürün Otoktonu'nun sedimantolojisi ve jeolojik evrimi
- Tez No: 45808
- Danışmanlar: PROF. DR. BAKİ VAROL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Doğu Toroslar, Gürün Otoktonu, Karbonat platformu, Dolomit, Önülke -dağarası havza, Akdere Havzası, K/T sınırı, Karbonat etek (apron) depolanmaları, Döküntü konisi- delta tortulları, Nummulites bankı, Fasiyes, Eastern Taurus, Carbonate platform, Gürün Autochthone, Foreland-intermontane basin, Dolomite, Akdere Basin, Cretaceous/Tertiary boundary, Carbonate apron depositions, Scree-cone deltas sediments, Nummulites Banks, Fades
- Yıl: 1995
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 261
Özet
ÖZET Doktora Tezi GÜRÜN OTOKTONU'NUN SEDİMANTOLOJİSİ ve JEOLOJİK EVRİMİ Eşref ATABEY Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Baki VAROL 1995, Sayfa: 224, 24i Jüri : Prof. Dr. Baki VAROL Prof. Dr. Ali KOÇYİ?İT Prof. Dr. Nizamettin KAZANCI Çalışma alanı Doğu Torosların kuzeybatısındadır.Bu çalışmada Gürün otoktonunun sedimantolojisi ve jeolojik evriminin ortaya konulması amaçlanmıştır. Yörede Paleozoyik-Tersiyer yaş aralığında kaya birimleri yüzeylemektedir. Bunlardan Paleozoyik Üst Devoniyen (Gümüşali Fm.), Üst Permiyen (Yığılıtepe Fm.) ile Mesozoyik ise Alt Triyas (Katarası Fm.), Üst Triyas (toycutepe Fm.), Liyas (Çukuryurt Fm.), Dogger-Senomaniyen (Yüceyurt Fm.), Üst Santoniyen-Kampaniyen (Yanıktepe Fm.), Üst Kampaniyen-Mestrihtiyen (Akdere Fm.) ile temsil edilmektedir. Tersiyer de Paleosen-Alt Eosen (Abdalpınarı Fm.), Lütesiyen (Demiroluk Fm.), Üst Eosen- Miyosen (Gövdelidağ Fm.) ve Miyosen (Gürün Fm.) tanımlanmıştır. Üst Permiyen, Alt Triyas, Üst Triyas, Dogger, Üst Santoniyen ve Üst Eosen tabanında uyumsuzluklar mevcuttur. Paleozoyik ve Mesozoyik. yaşlı sığ denizel tortulların fasiyes analizleri yapılmış olup, ortam yorumları bu analizlere dayandırılmıştır. Fasiyes analizlerine göre Mesozoyik boyunca egemen olan sığ denizel şartlar yerini, Üst Kretase sonlarına doğru havza şartlarına bırakmıştır.II Yörede yüzeyleyen Üst Kretase yaşlı dolomitler üç farklı kristal tipi ile temsil edilmekte olup, dolomitleşme erken diyajenetik evrede karışım suyu etkisi ile ve geç diyajenetik evrede bölgenin yapısal değişikliklerine bağlı gelişen dolomitleştirici eriyiklerin etkisiyle oluşmuştur. Bölgede Dogger-Senomaniyen boyunca devam eden duraylı platform dönemi Üst Kretase sonlarında (Üst Kampaniyen) sona ermiş, Üst Kampaniyen-Üst Paleosen döneminde ise havza dolgusu birimleri gelişmiştir. Akdere havzası olarak nitelendirilen bu havza dönemi Üst Paleosen'den itibaren kapanmaya başlamıştır. Gürün otoktonu üzerinde oluşan havza yamacında karbonat apron dolguları gelişmiştir. Bu çalışma ile Üst Kretase-Paleosen sınırı irdelenmiş olup, Üst Kretase-Paleosen sınırında havza tabanının yükselmesi sonucunda konglomera/breş, algli kireçtaşı, denizaltı çatlamaları ile de mikrobreş ve neptüniyen daykları gelişmiştir. Akdere Havzasının güneyinde Üst Paleosen-Alt Eosen döneminde kütle ve tane akmaları sonucunda döküntü konisi-apron tipinde tortullar depolanmıştır. Bu tortullar klastik ve karbonat topluluklarından oluşmaktadır. Yörede Lütesiyen'deki yerel yükselime bağlı olarak gelişen Nummulites bankları bank önü, bank ve bank gerisi ortamlarla karakterizedir.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT Ph.D. Thesis GEOLOGICAL EVOLUTION AND SEDİMENTOLOGY OF THE GÜRÜN AUTOCHTHONE Eşref ATABEY Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geological Engineering Supervisor: Prof. Dr. Baki VAROL 1995, Page:224, 24i Jury : Prof. Dr. Baki VAROL Prof. Dr. Ali KOÇYİ?İT Prof. Dr. Nizamettin KAZANCI The study area is situated to the northwest of the Eastern Taurus. The aim of this study was to shed light on the sedimentology and geologic evolution of the Gürün Autochthon. In the region, the rock units ranging in age from Paleozoic to Tertiary crop out. The Paleozoic is represented by the Upper Devonian (Gümüşali Fm.) and Upper Permian (Yığılıtepe Fm.) while the Mesozoic is represented by the Lower Triassic (Katarasi Fm.), Upper Triassic (Toycutepe Fm.), Lias (Cukuryurt Fm.), Dogger-Cenomanian (Yüceyurt Fm.), Upper Santonian-Campanian (Yaniktepe Fm.) and Upper Campanian-Maestrichtian (Akdere Fm.). On the other hand, the Tertiary is represented by the Paleocene-Lower Eocene (Abdalpınarı Fm.), Lutetian (Demiroluk Fm.), Upper Eocene-Miocene (Gövdelidağ Fm.) and Miocene (Gürün Fm.). The bases of the Upper Permian, Lower Triassic, Upper Triassic, Dogger, Upper Santonian and Upper Eocene units are marked by unconformities. The fades analyses of the Paleozoic and Mesozoic shallow marine sediments were made. Interpretation was based on the these analyses. On the basis of fades analyses, it is concluded that shallow marine conditions which had prevailed during Mesozoic were followed byIV basinal conditions towards the end of Upper Cretaceous. The Upper Cretaceous dolomites that have not been reported to date in the area are characterized by three different crystal forms. Dolomitization took place by the effect of mixing water at early diagenetic stage and by the effect of dolomitizing solutions that have arisen as a result of regional structural changes at late digenetic stage. The stable platform cycle which had dominated during Dogger-Cenomanian terminated at the end of Upper Cretaceous (Upper Campanian). Basin-fill deposits were formed in the Upper Campanian-Upper Paleocene. This basin namely Akdere Basin began to close from Upper Paleocene. Carbonate apron deposits developed at the slope of basin lying on top of the Gürün autochthon. The Upper Cretaceous-Paleocene boundary was examined throughout this study. It is concluded that conglomerate/breccia and algal limestone formed by uplifting of basin basement, and microbreccia and neptunian dykes formed by submarine fracturing along the Upper Cretaceous-Paleocene boundary. Debris cones and apron-type deposits were accumulated by mass and grain flowing in the Upper Paleocene-Lower Eocene. These deposits are composed of clasts and carbonates. Nummulites banks which developed as a result of local uplifting in the region during Lutetian are characterized by bank, fore-bank and rear- bank environments.