Ortopedi ve travmatoloji servisine gonartroz tanısıyla yatırılan, diz protezi ameliyatı olan hastaların yaşam kalitesi ve özbakım gücü
Orthopaedics and traumatology service of the hospital with the diagnosis gonarthrosis, knee replacement surgery patients quality of life and the power of self care
- Tez No: 458167
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FAHRİYE OFLAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Gonartroz, Diz Protezi Ameliyatı, Yaşam Kalitesi, Özbakım Gücü, Gonarthrosis, Knee Replacement Surgery, Quality Of Life, Self-Care Power
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışma gonartroz tanısı ile total diz protezi ameliyatı olmuş hastaların özbakım gücü ve yaşam kalitesini değerlendirmek amacıyla planlanmıştır. Bu çalışma tanımlayıcı kesitsel desende bir çalışmadır. Araştırma, İstanbul'da bir üniversite hastanesinin Ortopedi ve Travmatoloji Servisinde 1 Mart 2015 ve 30 Ağustos 2015 tarihleri arasında uygulanmıştır. Arşiv kayıtlarına göre bu serviste ortalama olarak 3 ayda 80 total diz protezi (TDP) ameliyatı yapılmaktadır. Hastalar genellikle ameliyattan bir gün önce servise yatış yapmakta ve ortalama olarak 5 -7 gün serviste yatmaktadır. Çalışmanın gücü, GPower 3.1 programında hesaplanmıştır ve SF-36 parametreleri için effect size değerleri 1'in üzerinde bulunmuştur. Effect size daha düşük olarak ortalama 0,5 alındığında, %80 power için 34 hastanın bu çalışma için yeterli olduğu bulunmuştur. Veri toplama aracı olarak Yaşam Kalitesi Ölçeği, Öz Bakım Gücü Ölçeği ve araştırmacı tarafından literatür incelenerek hazırlanan sosyo-demografik özellikler ile hastalıkla ilgili bilgileri içeren anket formu kullanılmıştır. Çalışmada elde edilen bulgular değerlendirilirken, istatistiksel analizler için SPSS 21.0 İstatistik paket programı kullanılmıştır. Araştırma sonucunda Ameliyat öncesi yaşam kalitesi alanlarından“Mental sağlık”,“Zindelik / Yorgunluk”,“Sağlığa genel bakış açısı”ile ameliyat öncesi ve sonrası“Özbakım gücü”puanları arasında pozitif yönde anlamlı bir korelasyon olduğu görülmüştür. Ameliyat sonrasında ise,“Genel bakış açısı”puanları ile ameliyat öncesi ve sonrası“Özbakım gücü”arasında ve“Mental sağlık”ile ameliyat öncesi“Özbakım gücü”puanı arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif bir korelasyon olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study diagnosed with gonarthrosis patients who have total knee replacement surgery was planned to assess the power of self-care and quality of life. This study was descriptive cross-sectional study in the pattern. Research of orthopaedic and Traumatology in a university hospital in Istanbul between the dates of 1 March 2015 and 30 August 2015 the service was applied. This service on average 80 in total knee replacement 3 months according to archive records (TDP) the surgery is performed. Admission to the service before the day of surgery, patients are usually has on average 5 -7 days in the service of lies. The power of the study, and were calculated in the program gpower 3.1 the SF-36 were found on the values 1 parameters for the effect. As you lower Effect when it is received 0,5 average, 80% power for 34 patients was found to be sufficient for this study. As a data collection Tool the quality of life, self-care ability scale prepared by the researcher and the literature by examining socio-demographic characteristics with a questionnaire with information about diseases was used. When assessing the findings of the study for statistical analysis the SPSS 21.0 package program was used for Statistics. As a result of research pre-surgery quality of life from the field of“mental health”,“Fitness / Fatigue”,“general Health perspective”with pre-operative and post -“the power of self care”it has been seen that there is a significant correlation between positive scores. After the surgery,“Global perspective”with scores pre-operative and post -“the power of self care”and“mental health”pre-op“the power of self care”it has been seen that there is a positive correlation statistically significant between the score.