Lise düzeyi genç kızlar için bacak gücü tahmin denklemi geliştirilmesi
The development of predi̇cti̇ve equati̇ons for leg power of hi̇gh school level young gi̇rls
- Tez No: 458423
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Bacak Gücü, Genç Kızlar, Kuvvet platformu, Tahmin Denklemi, Uzun Atlama, Leg Powwer, Estimation Equation, Force Platform, Young Girls, Long Jump
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmanın amacı hassas ve yeni teknolojiyle yapılmış bir kuvvet ölçüm platformuyla,liseli genç bayan (15-19 yaş) deneklerin sıçramalarına ait güç çıktıları temel alınarak, bacak güçlerini sadece durarak uzun atlama saha testiyle tahmin denklemi geliştirmektir. Güç platformu ile belirlenen bacak gücü ölçümleri bağımlı değişken, ilişkili bulunan antropometrik ölçümler ise; vücut yağ yüzdesi, yağsız vücut kütlesi,durarak uzun atlama mesafesi bağımsız değişkenler olarak kabul edilmiştir. Çalışma Kırıkkale İli Keskin İlçesinde bulunan lise düzeyinde öğrenim gören düzenli spor yapmayan kız öğrenciler üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya, sağlıklı, 99'u denek, 30'u kontrol grubu olmak üzere toplam 129 öğrenci gönüllü olarak katıldı. Yapılan fiziksel test ve ölçümler sonucunda tüm deneklerden elde edilen veriler SPSS 20 paket programında kaydedildi ve istatistiksel analizler yapıldı. Betimsel istatistiklerin yanı sıra, parametreler arası ilişki düzeylerinin belirlenmesinde pearson korelasyon hesaplamaları ve belirlenen ilişkililerle denklemin oluşturulmasında ise çoklu regrasyon hesaplamaları (Stepwise Regression Analyse) yapıldı. Kuvvet platformundan (Accupower version 2.0 USA) elde edilen güç çıktıları ile antropometrik ölçüm verileri (VYY, YVK, DUA) ilgili hesaplamalarda kullanıldı. Geliştirilen farklı denklem modellerin çıktılarının karşılaştırılması için ANOVA istatistiği kullanılmıştır. Bulunan formül ile aletle elde edilen bacak güç çıktılarının karşılaştırılması ise paired t test istatistiği ile yapıldı.Hesaplamalar sonucunda 5 farklı denklem modeli elde edildi ve modeller arasında ANOVA istatistiğine göre fark görülmedi (p>0.05). Genç Kızlar için açıklayıcılık katsayısı en yüksek olan (Düzeltilmiş R2= 0.651) denklem modeli: Maksimal Bacak Kuvveti (W)= -1266,625 + (DUA (cm) x 8,336) + (YVK(kg)x 39,679) + ( VYY (%) x22,764) olarak tespit edilmiştir. Denklemle elde edilen güç bulguları alet bulgularıyla karşılaştırıldığında(Denklem:1956.1±326; Alet:1956.2 ± 401 Watt) aralarında bacak maksimal güç çıktılarında istatistiksel olarak fark bulunmadığı tespit edildi (r = 0.81) (p>0.05). Denek grubundan elde edilen denklem 30 kişilik kontrol grubu üzerinde test edildi.Yapılan t testi karşılaştırmasına göre(Denklem:1966,49 ± 290.4; Alet:1910,6 ± 382.2Watt)aralarında yine anlamlı farklılık bulunmadığı görüldü (p>0.05). Sonuç olarak lise düzeyinde okuyan genç kızların yalnızca uzun atlama test değerlerinden elde edilen uzun atlama mesafeleri ve vücut kompozisyonu antropometrik değerleri ile tespit edilebilen ülkemiz için ilk olan yeni bir geçerli tahmin denklemi geliştirilmiş oldu.Bu regrasyon denklemi sayesinde ergenlik sonrası genç kızlarımızın bacak güçlerini kolay ve doğruya yakın bir biçimde tahmin edilmesi mümkün olmaktadır.Farlı sporcuları da kapsayan, konuya ilişkin çok denekli ileriye dönük geçerlilik ve güvenilirlik çalışmalarının yapılması ön görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to develop a prediction equation using a long-jump field test by standing on leg strengths, based on the power outputs of the jumping students of young ladies (15-19 years) .The leg strength measurements determined by the power platform are dependent variables, the associated anthropometric measurements; Body fat percentage, lean body mass, standing long jump distance were considered as independent variables. The study was carried out on girls who do not regularly play sports at the high school level in Keskin district , in Kırıkkale city. A total of 129 students, of which 99 were healthy experimental and 30 were control groups, voluntarily participated in the research. As a result of the physical tests and measurements, the data obtained from all subjects were recorded in the SPSS 20 packet program and statistical analyzes were performed.In addition to the descriptive statistics, pearson correlation calculations were performed in determining the interrelationships between parameters, and multiple regression calculations (Stepwise Regression Analyzes) were performed in establishing the equation with the determined correlations.The power outputs from the force platform (Accupower version 2.0 USA) and the anthropometric measurement data (VYY, YVK, DUA) were used in the relevant calculations. An ANOVA statistic was used to compare the outputs of different developed equation models.The comparison of the leg power outputs obtained with the obtained formula was made with the paired t test statisticAs a result of the calculations, 5 different equation models were obtained and there was no difference between the models according to the ANOVA statistic (p> 0.05).Equation model with the highest explanatory coefficient for young girls (Adjusted R2 = 0.651): Maximal Leg Power (W) = -1266,625 + (SLJ (cm) x 8,336) + (FFM (kg) x 39,679) + (BFM (%) x 22,764). It was found that there was no statistically significant difference between the leg power maximal power outputs (r = 0.81) (p> 0.05) when the power data obtained with the equation was compared with the instrument data (Equation: 1956.1 ± 326; Instrument: 1956.2 ± 401 Watts). The equation obtained from the subject group was tested on a control group of 30 persons. According to the constructed t test comparison (Equation: 1966,49 ± 290.4; Instrument: 1910,6 ± 382.2 Watts), no significant difference was found between them (p> 0.05). As a result, a new valid prediction equation, which is the first for our country to be determined by long jump distances and body composition anthropometric values obtained only from long jump test values of young girls reading at high school level, was developed.Thanks to this regression equation, it is possible to predict the leg strength of our young girls after puberty easily and accurately. It is anticipated that multi-objective prospective validity and reliability studies involving different athletes will be conducted.