İşe adanmışlığın örgütsel bağlılık üzerindeki etkisinde kurumsal itibarın rolü: Havayolu şirketlerinde bir araştırma
The role organizational trust on the effect of commitment to the job in organizational loyalty
  1. Tez No: 458495
  2. Yazar: SEDA KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ ELBER BÖRÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İşe adanmışlık, Örgütsel bağlılık, Kurumsal itibar, Job commitment, Organizational loyalty, Organizational reputation
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Günümüz iş dünyasındaki işletmeler için çalışanların işe adanmışlıkları ve örgüte olan bağlılıkları son derece önemlidir. Çalışmada işe adanmışlığın örgüte duyulan bağlılık üzerindeki etkisinin oluşumunda kurumsal itibarın rollerini açıklamak amaçlanmıştır. Bu amacın gerçeklemesi adına literatür taraması ve anket uygulaması yöntemi kullanılmıştır. İşe adanmışlık ve örgütsel bağlılığın birbiri ile karıştırıldığı ve ayırt edilmesi gerektiği, çalışmanın dikkat çeken sonuçları arasında yer almaktadır. Kurumsal itibarın, markalaşmak isteyen işletmeler için temel hedefler arasında olduğu da çalışmanın sonuçlarından birisidir. Elde edilen sonuçlar, işe adanmışlığın örgüte duyulan bağlılık üzerindeki etkisinde kurumsal itibarın anlamlı bir etkiye sahip olmadığını göstermiştir. 182 çalışanın katılımı aracılığıyla böyle bir sonuca varılması, bu sonucu sınırlı kılan faktörler arasında yer almaktadır. Katılımcıların verdikleri yanıtların samimi yanıtlar olduğunun kabul edilmesi, yine çalışmanın sınırlılıkları arasında değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
In today's business world the loyalty and the commitment of the employees are very important. In this study the goal is to determine the roles of the organizational trust on the effect of the job commitment in the organizational loyalty. To reach the goal a literature review and a questionnaire has been done. The results showed that most of the workers mostly confuse the organizational loyalty with the organizational commitment. So this should be separated with each other. The results also showed that the organizational reputation is one of the priority in the companies which are trying to institutionalized. The researches showed that there is not a meaningful relationship on roles of the organizational trust on the effect of the job commitment in the organizational loyalty. The questionnaire has been done on 182 workers and this is a limitedness of this study.also the answers of the employees have been accepted as sincere and this is another limitedness of this study.