Örgütsel güven-örgütsel bağlılık ilişkisi: İstanbul ilinde karayolu ulaştırma sektörü üzerinde bir araştırma
The relationship between organizational trust and organizational commitment: A study on transportation sector in İstanbul
  1. Tez No: 458534
  2. Yazar: MERVE TURSUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KAZIM OZAN ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Güven, Örgütsel Bağlılık, Ulaştırma Sektörü, İstanbul
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nişantaşı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu araştırma iki bölüm olarak ele alınmıştır. Araştırmanın bir bölümünde örgütsel güvenin örgütsel bağlılık ile ilişkisi tartışılmış, diğer bölümünde ise İstanbul ilindeki karayolu ulaştırma sektöründe çalışan kişilerin örgütsel güvenin oluşması için örgütsel bağlılığın etkisi karşılaştırılmıştır. Çalışmanın evrenini İstanbul İlindeki karayolu ulaştırma sektörü oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise; İstanbul ilindeki karayolu ulaştırma sektöründeki çalışan tüm personeller oluşturmaktadır. Araştırma iki bölüm olarak yapılmıştır. İlk olarak teorik kısım yazılmış ve anket veri toplama tekniği ile veriler toparlanmıştır. Daha sonra toplanan bu veriler SPSS programında istatistiksel analizler uygulanarak irdelenmiştir. Araştırmanın amacı; örgütsel güven ve örgütsel bağlılık konusunda karayolu ulaştırma sektöründe çalışanların görüşlerini belirlemek ve bu görüşleri çeşitli değişkenler açısından incelemektir. Tarama modelindeki araştırmanın verileri Yılmaz (2006) tarafından geliştirilen“Örgütsel Güven Ölçeği”ile toparlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubu İstanbul ilindeki karayolu ulaştırma sektöründeki 18 büyük ölçekli firma da çalışan 407 kişi oluşturmaktadır. Buradaki 18 firma belirlenirken, Türkiye de karayolu ulaştırma sektöründeki tüm firmaların hepsi İstanbul ilindeki esenler otogarına uğramaktadır ve esenler otogarındaki firmalar ile yüz yüze görüşülerek çalışanlara anket uygulamak için izin istenmiş ve izin veren 18 firma ile anketler yapılmıştır. Ayrıca çalışanların örgütsel güven ve örgütsel bağlılık toplam ve alt ölçek puanları cinsiyet, yaş, eğitim, çalışma süreleri, medeni durum ve gelirlerine göre karşılaştırılmış ve anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Buna göre karayolu ulaştırma sektöründe çalışanların demografik özelliklerine göre örgütsel güven ve örgütsel bağlılık düzeyleri arasında anlamlı farklılıklar olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research has been discussed as two mutual parties. As in the one side of the research, the relationship between organizational commitment with the organizational trust has been discussed, on the contrary side the effect of organizational loyalty has been collated to develop the organizational trust of the people, have been working in the transportation sector in İstanbul province. The statistics universe of the thesis work is covering the transportation sector of the İstanbul province. The survey sampling record type has been selected as the working staff at the transportation sector of the İstanbul province. The survey study has been accomplished by two parallel work directions. In the startup phase, the theoretical study section has been written and the survey data's have been collected by the known techniques of the survey information collection. Later on, those collected survey data's have been examined by using the SPSS program package tool. The survey's objects are of determining the opinions of the employees of the transportation sector about the organizational trust and organizational commitment and investigating those ideas in terms of several directions and variables. The sampling data have been collected via the“Organizational Trust Scale”which has been developed and improved by Yılmaz (2006). The project interest group of the study is consisted of 407 people working in 18 large scale companies in the Istanbul transportation sector. Besides, the organizational trust and the organizational commitment total and subscale scores of the employees of the studied group have been compared according to the gender, age, education, working period, marital status and income, so that as a conclusion significant differences have been found. According to the survey, it has been concluded that there are significant differences between the levels of organizational trust and organizational commitment according to the demographic characteristics of the employees in transportation sector.