Kamu ve özel kurumlarda çalışan kişilerin mesleki doyum ve yaşam doyumlarının karşılaştırılması
Comparison of occupational satisfaction and life satisfaction of people working in public and private institutions
- Tez No: 458549
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HİKMET ERKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yaşam Doyumu, İş Doyumu, Kamu Kurumu, Özel Kurum, Diener's Life Satisfaction, Professional Satisfaction, State Agency, Private İnstitution
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nişantaşı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu araştırma, Kamu ve özel kurumlarda çalışan kişilerin mesleki doyum ve yaşam doyumlarının karşılaştırılması ve hangi grubun daha iyi şartlarda hissettiğinin anlaşılması amaçlanarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2016 yılında İstanbul ilinde yaşayan ve rastlantısal olarak seçilen, 36 kadın, 39 erkek olmak üzere 75 kamu çalışanı ve 42 kadın 33 erkek olmak üzere 75 özel sektör çalışanı olmak üzere genel toplamda 150 çalışan oluşturmaktadır. Bu araştırmada veri toplama araçları olarak Diener- Yaşam Doyum Ölçeği, Mesleki Doyum Ölçeği ve araştırmacı tarafından hazırlanmış olan Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırma sonucunda ortaya çıkan bulgulara göre; hem kamu sektöründe hem de özel sektörde çalışan bireylerin iş doyumu düzeyleri arttıkça; yaşam doyumu düzeyleri de artmaktadır. Hem özel sektörde hem de kamu sektöründe çalışan bireylerden eğitim düzeyi üniversite mezunu ve üzeri olan bireylerin diğer bireylere oranla iş doyumu düzeyinin ve yükselme olanaklarını içeren iş doyumu düzeyinin daha yüksek olduğu saptanmıştır. Özel sektörde çalışan erkeklerin kadınlara oranla iş doğasını içeren iş doyumu düzeylerinin daha yüksek olduğu saptanmışken, Kamu sektöründe çalışan bireylerde ise kadınların erkeklere oranla iletişimi içeren iş doyumu düzeylerinin daha yüksek olduğu saptanmıştır. Özel sektörde 6-8 saat arası çalışan bireylerin 8-saat üzeri çalışan bireylere oranla iş doyumu düzeyleri ve iş prosedürü içeren iş doyumu düzeylerinin daha yüksek olduğu saptanmıştır. Hem özel sektörde hem de kamu sektöründe çalışan bireylerden gelirinden memnun olan bireylerin gelirinden memnun olmayan bireylere oranla iş doyumu düzeylerinin, yaşam doyumu düzeylerinin ve ödeme içeren iş doyumu düzeylerinin, daha yüksek olduğu saptanmıştır. Özel sektörde çalışan evli bireylerin bekâr bireylere oranla yükselme olanaklarını içeren iş doyumu düzeylerinin daha yüksek, yan hakları içeren iş doyumu düzeylerinin ise daha düşük olduğu saptanmıştır. Ayrıca araştırmamızda medeni durum ile iş doyumu arasında anlamlı bir ilişki bulunmuşken, medeni durum ile yaşam doyumu arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Kamu ve özel kurumlarda çalışan kişilerin mesleki doyum ve yaşam doyumlarının karşılaştırılması ile diğer demografik değişkenler arasında da bazı anlamlı sonuçlar ortaya çıkmıştır. Ortaya çıkan sonuçlar araştırmanın sonunda yer alan tartışma ve yorum bölümünde detaylı bir şekilde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study attempts to present the comparison of public and private sector employees according to their professional and personal satisfaction and in which condition which group of people achieve higher satisfaction. Research samples are constituted by 75 public sector employees (36 women, 39 men) and 75 private sector employees (42 women, 33 men) who are chosen randomly and living Istanbul in 2016. Grand total of the employees is 150. Diener's Life Satisfaction Survey, Professional satisfaction survey and a Personal Information Form prepared by the analyst are used as data collection tool. According to the findings when both public and private sector employees' professional satisfaction degree increases their personal satisfaction degree, too. When we compare public and private sector employees with other people it is determined that public and private sector employees who graduated from universities and have master degree have higher professional satisfaction and promotion chance. It is found that the men working in private sector have more professional satisfaction which includes work nature than women and women working in public sector have higher professional satisfaction which includes communication than men. The private sector employees' working for 6 to 8 hours professional satisfaction degree is higher than the employees working for more than 8 hours. The employees working in public and private sector who are satisfied with their salary have higher professional and personal satisfaction than the employees who aren't satisfied with their salary. The private sector employees who are married have higher professional satisfaction degree including promotion than single employees but it is determined that private sector and married employees' professional satisfaction including vested benefits is lower. Also it is found that there is a relationship between marital status and professional satisfaction. However, there isn't any relationship between marital status and personal status. When public and private sector employees' professional and personal satisfaction are compared among demographic variables some results are found. The results are evaluated in a detailed way in Arguments and Comments section at the end of the research.