Azot ve fosfor ile gübrelemenin domates bakteyel leke hastalığı (pseudomonas syringae pv. tomato) üzerine etkisi
- Tez No: 45859
- Danışmanlar: DOÇ.DR. CUMHUR ÇÖKMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Pseudomonas syringae pv. tomato, Fertilization, tomato, nitrogen, phosphorus
- Yıl: 1995
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Bu çalışmada, Pseudomonas syringae pv. tomato' nun neden olduğu domates bakteriyel leke hastalığı üzerine azot ve fosfor gübrelerinin etkileri incelenmiştir. Azot kaynağı olarak NH4N03, fosfor kaynağı olarak da Triple Süper Fosfat kullanılmış olup N'un 40, 80, 120, 160 ve P'nun 30, 60, 90 ve 120 kg/ha'lık dozları uygulanmıştır. Çalışma, üç tekerrürlü olarak sera şartlarında gerçekleştirilmiştir. Fosforun 120 kg/ha'lık dozu ile azotun 40, 80 ve 160 kg/ha'lık kombinasyonlarının gübre uygulanmamış kontroldekine göre hastalık şiddetini düşürdüğü, buna karşılık hiç bir uygulamanın hastalık şiddetini kontrole göre arttırmadığı görülmüştür. Bunun yanında fosfor tek başına 90 ve 120 kg/ha dozlarında uygulandığında diğer bazı gübre uygulamalarına göre hastalık şiddetini arttırmıştır. Ayrıca gübre uygulamalarının bitki boyunu kontrole göre genelde arttırdığı tesbit edilmiştir. ANAHTAR KELİMELER: Pseudomonas syringae pv. tomato, gübreleme, domates, azot, fosfor
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of nitrogen (N) and phosphorus (P) fertilization on the bacterial speck of tomato caused by Pseudomonas syringae pv. tomato was investigated. Ammonium nitrate (40, 80, 120 and 160 kg/ha) and Triple Super Phosphate (30, 60, 90 and 120 kg/ha) were used as N and P sources, respectively. Experiments were carried out under greenhouse conditions in triplicates. The disease severity was decreased in the combinations of 120 kg/ha P with 40, 80 and 160 kg/ha Ns when they were compared with control group. Besides, any of the N and P combinations did not increase the disease severity. On the other hand, P in 90 and 120 kg/ha applications increase the disease severity when they were compared with some of other fertilizations. Nitrogen and P applications have also increased the plant length.