Demografik faktörlerin örgütsel bağlılığa etkisi; Eyyübiye Belediyesinde bir alan araştırması
  1. Tez No: 458783
  2. Yazar: HAMZA NARGÜLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM SANİ MERT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel bağlılık, Duygusal bağlılık, Devam bağlılık, Normatif bağlılık, Organizational commitment, Emotional commitment, More commitment, Normative commitment
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu araĢtırmanın amacı, ġanlıurfa Ġli Eyyübiye Belediyesi Zabıta Müdürlüğünde görevli personelin örgütsel bağlılık düzeylerinin demografik faktörlere göre farklılaĢıp farklılaĢmadığının belirlenmesidir. AraĢtırma kapsamında Eyyübiye Belediyesi Zabıta Müdürlüğünde görevli 73 personelden veri toplanmıĢtır. AraĢtırmanın verileri; Meyer, Allen ve Smith (1991) tarafından geliĢtirilen ve literatürde oldukça kabul gören Üç Boyutlu Örgütsel Bağlılık ölçeği kullanılarak toplanmıĢtır. Örgütsel bağlılık; duygusal bağlılık, devam bağlılığı ve normatif bağlılığı olmak üzere üç alt boyutta incelenmiĢtir. Zabıta personellerinin bağlılık düzeylerinin; bazı demografik faktörlere (yaĢ, cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu, unvan, hizmet sürelerine ve çalıĢma Ģekilleri) göre farklılık gösterip göstermediğine dair analizler yapılmıĢtır. AraĢtırmadaki istatistiki analiz sonuçlarına bakıldığında, zabıta personellerinin örgütsel bağlılık düzeyleri demografik faktörlere göre değiĢiklik gösterdiği, yaĢı küçük personelin yaĢı büyük personellere göre kuruma daha bağlı oldukları, eğitim düzeyi lise ve üstü deneklerin ilköğretim mezunu olanlara göre kuruma bağlılıklarının daha yüksek olduğu, unvanları düz memurların rütbeli memurlara göre örgütlerine daha çok bağlı oldukları, düĢük maaĢla çalıĢanların yüksek maaĢ alan personele göre kuruma daha bağlı oldukları tespit edilmiĢtir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study, Sanliurfa Eyyubiye the Municipal Police Directorate in charge of personnel to determine whether it differs according to demographic factors and organizational commitment levels. Research under the Eyyubiye Municipal Police Department was collected data from 73 staff officers. The research data; Meyer, Allen and Smith (1991) and developed in the literature was collected using quite accepted Three Dimensional Organizational Commitment scale. Organizational commitment; emotional commitment has been studied in three dimensions, including continuance commitment and normative commitment. Police personnel for their commitment level, and some demographic factors (age, sex, marital status, educational status, title, length of service and the way it works) analysis was performed based on that show difference. Looking at the results of a statistical analysis of the survey, municipal staff organizational levels that can vary according to demographic factors, age younger staff age they dry more dependent than large staff, the educational level is higher loyalty than those who graduated from primary school to high school and older subjects, titles, according to senior officials level officers they are much more connected to the organization, low wage workers depend more dry by high-salaried staff.