Mobbinge maruz kalmanın demografik faktörlere göre farklılaşması: Kilis ili kamu ve özel eğitim kurumlarında bir alan araştırması
Differenciation of exposure to mobbing according to demographic characteristics: A case of private and public school in Kilis provice
  1. Tez No: 458782
  2. Yazar: BETÜL KOYUNCUOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM SANİ MERT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Mobbing, Psikolojik Şiddet, Duygusal Taciz, Zorbalık, Mobbing, Physiological Violence, Emotional Abuse, Bullying
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Çıkış tarihi 1960'lı yıllara dayanan mobbing olgusu son zamanlarda çok sıkça bahsedilen bir kavram haline gelmiş ve insanların hayatının herhangi bir evresinde karşılaşabilecekleri, insanlar üzerinde yıkıcı ve yıpratıcı etkiler yaratabilen bir olgu olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışmada; kamu ve özel eğitim kurumlarında çalışanlardan toplanan verilerle yapılan karşılaştırma sonucunda çalışanların demografik özelliklerine göre hangisinin daha çok mobbinge maruz kaldığı araştırılmak istenmiştir. Kilis ilinde bulunan özel eğitim kurumu ve rastgele seçilen kamu eğitim kurumlarının 170 çalışanından anket tekniği ile veri toplanmıştır. Yapılan analizler sonucunda, mobbingin alt boyutu olan sosyal ilişkilere saldırı algısı cinsiyete, eşin çalışma durumu ve kurum türüne göre farklılık gösterdiği sonucu çıkmıştır. Mobbingin alt boyutu olan kedini göstermeyi ve iletişim oluşumunu etkilemek algısı medeni duruma, eşin çalışma durumuna ve iş tecrübesine göre farklılık gösterdiği sonucu çıkmıştır. Mobbingin alt boyutu olan kişinin yaşam kalitesi ve mesleki durumuna saldırı algısı çocuk sayısına göre farklılık gösterdiği sonucu çıkmıştır. Mobbingin alt boyutu olan kişinin sağlığına doğrudan saldırı algısı yaş gruplarına göre farklılık gösterdiği sonucu çıkmıştır. Yine çıkan sonuçlara göre genel mobbing algısı sahip olunan çocuk sayısı, aylık gelir seviyesi, eşin çalışma durumuna göre faklılık gösterdiği sonucu çıktığı yapılan analizler sonucunda görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Mobbing phenomenon, originating from 1960's, has become a constantly mentioned topic in recent years. It was defined as a concept which can happen at any stage of people's life and it can have devastating effects on people. In this study; by comparing the data which were collected from private and public school employees, it was tried to find out employees exposed to mobbing in terms of demographic characteristics. A questionnaire was used to collect data from 170 employees of private and randomly chosen public schools in the city of Kilis. As a result of analyses, it was found out that there is a difference according the social perception of attack, which is a sub-dimension of mobbing differs according to sex, work status of spouse and institutional type. Perception of showing oneself and affecting communication formation which is a sub-dimension of mobbing differs according to work condition of spouse and work experience. Perception of attack to person's life quality and occupational status which is a sub-dimension of mobbing differs according to number of children. Perception of attack directly to one's health which is a sub-dimension of mobbing differs according to age groups. According to the results general mobbing perpection differs according to the number of children owned, monthly income level, work condition of spouse.