Otokratik ve demokratik liderlik tarzının lidere ve takıma olan güvene etkisi: Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinde deneme modelli araştırma
- Tez No: 458784
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM SANİ MERT
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: İşletme, Business Administration
 - Anahtar Kelimeler: Trust, Autocratic leadership, Democratic leadership, Confidence within the team
 - Yıl: 2016
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 66
Özet
Güven kavramı, kişiye dayalı olarak oluşan ve yine kişi tarafından anlamlı hale getirilen bir kavramdır. Güven, bireyler arası ilişkilerin oluşturulmasında, sürdürülmesinde ve kalıcı hale getirilmesinde temel ölçüdür. Güven, çalışanların, örgütte liderlerine inanmaları, onların doğruluğunu, dürüstlüğünü, açıklığını ve örgüt içi adaleti şüphelenmeden kabul etmeleridir. Güven yüksek performansa sahip takımların en temel özelliğini oluşturur. Güven ilişkileri bir arada tutan yapıştırıcı işleve sahiptir. Lidere güven liderin doğru sözlü olacağına ve sözünün ardında duracağına olan inanç olarak da tanımlanır ve güven bu manada hem yatay hem de dikey anlamda tüm örgüt içi ilişkilerin temelini oluşturur. Takım arkadaşlarına güven; meslektaşlarının yeterliliğine, adilliliğine, itimat edilirliğine, ahlaki davranışlar sergileyeceğine olan inancı ifade eder. Takım açısından güven, takımın dürüstlüğüne, adaletli oluşuna ve doğruluğuna duyulan inançtır. Deneme modelli yapılan bu araştırma Otokratik ve Demokratik liderlik tarzının lidere ve takım içi güveni ne yönde etkilediğini araştırmaktır. Bu amaçla, Şanlıurfa Büyükşehir Fen İşleri Daire Başkanlığı Kent Estetiği Şube Müdürlüğü'nde çalışmakta olan üç ayrı bölgede çalışan 97 personel üzerinde uygulanmıştır. Araştırmada denekler bir grubu kontrol grubu olarak seçilmiş bu gruba hiç bir müdahale yapılmamıştır. Birinci Deney Grubuna Otokratik liderlik tarzı, İkinci Deney Grubuna Demokratik liderlik tarzı uygulaması yapılmıştır. Otokratik ve demokratik liderlik tarzı uygulamalarına 75 gün devam edilmiştir. Uygulama başlangıcı da ve sonunda kontrol ve deney gruplarının lidere ve takım içi güvene yönelik algıları ölçülmüştür. Elde edilen sonuçlar SPSS programında değerlendirmesi yapılmıştır. Anahtar Kelimler: Güven, Otokratik liderlik, Demokratik liderlik, Takım içi güven
Özet (Çeviri)
The concept of trust, formed the basis of the person and a consistency that can be made meaningful by people again. Trust, the creation of relationship between individuals, key criteria for the continuation and become permanent. Trust employees, believe the leaders in the organization, their accuracy, integrity, openness and justicemust be accepted without suspicion within the organization. Trust is the fundamental characteristic of a high performance team. Trust relationships are a function of the glue. Leader of trust to be truthful leader and is defined as the belief that stand behind the promise and confidence in this respect is the basis of both horizontal and vertical sense relations in all organizations. Rely on your teammates; colleagues to their competence, adillilig to, rely on admissibility, expresses the belief that moral behavior exhibited. Confidence for the team, the team's integrity, is belief in the fairness and accuracy to occur. Trial model of trust in domestic lederer and his team made this research is to investigate how Autocratic and Democratic leadership styles affected. Forthispurpose, Şanlıurfa Metropolitan Scientific Affairs Department of Urban Aesthetics Branch employees working in three separate regions was performed on 97 Directorate staff. Selected as a subject in the study group was a control group that did not receive any intervention at all. The First Experimental Group the autocratic leadership style of the Second Test Group in the Democratic leadership style application is made. Autocraticand Democratic leadership style application was continuedto 75 days. The beginning and end application control and confidence within the team leader and perceptions of the experimental groups were measured. The obtained results were assessed with SPSS.