Ankara kenti çocuk oyun alanları elemanlarının irdelenmesi üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 45895
  2. Yazar: SAİME GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MÜKERREM ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk ve oyun, çocuk oyun alanları, oyun elemanları, malzeme, konstrüksiyon, Child and play, children's playground, playground elements, material, construction
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ANKARA KENTİ ÇOCUK OTUN ALANLARI ELEMANLARININ İRDELENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Sadme GÜNEŞ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Danışman : Doç. Dr. Mükerrem ARSLAN 1998, Sayfa: 140 Jüri : Prof. Dr. Nizamettin KOÇ Doç. Dr. Faruk ALTUNKASA Doç. Dr. Mükerrem ARSLAN Bu çalışma ile Ankara kenti çocuk oyun alanlarında kullanılan oyun elemanlarının malzeme, konstrüksiyon, renk, form nitelikleri ve niceliklerinin çocuğun fiziksel ve zihinsel gelişimlerine uygunlukları araştırılmıştır. Bu konuyla ilgili yerli ve yabancı ürün katalogları ve literatürlerden yararlanılmış, Belediyelerin imalatçı firmaların, Üniversite Öğretim Üyelerinin görüşlerinden, mevcut çalışmalarından yararlanılarak çocuk oyun alanlarındaki elemanların tasarım ve planlama kriterleri belirlenmiş, araştırma alanları bu kriterlere göre irdelenmiştir. Farklı sosyo-ekonomik ve kültürel çevrelerde oyun gereksinimi farklı olan ve nüfus artışına dayalı düzensiz kentleşmenin fazla olduğu Ankara kentinde çevre sorunlarının da baskısı ile çocuk oyun alanları yetersiz kalmaktadır. Yapılan araştırmalar sonunda finansman ve eğitim yetersizliği nedeniyle tasarım ve planlama kriterlerine uygun olmayan oyun elemanlarının mevcut olduğu tespit edilmiştir. Peyzaj Mimarları'nın oyun alanları ve elemanlarının planlamasını iyi organize ederek çocuğun gelişimine yardımcı olmaları gerekmektedir. Yerel yönetimler oyun alanları için daha fazla kaynak aktarmalı, özel kuruluşlar ve gönüllü kişilerin katılımları sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
n ABSTRACT Master Thesis A RESEARCH ON CONSIDERATION OF CHILDREN'S PLAYGROUND ELEMENTS IN ANKARA PROVINCE Saime GÜNEŞ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Landscape Architecture Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Mükerrem ARSLAN 199B, Page: 140 Jury : Prof. Dr. Nizamettin KOÇ Assoc. Prof. Dr. Faruk ALTÜNKASA Assoc. Prof. Dr. Mükerrem ARSLAN In this study, the elements in Ankara children's playground elements were researched as to the suitability of the qualities and quantities of material, construction, color and form for mental and physical development. This studing was utilized by foreign and local catalog and literature, and children playground equipment's design and planning were utilized by Municipalities, playground manufactures and University Instructor's studing, and research areas were considered with these criteria. Play requirements were different in differing socio-economic and cultural environments, and population is rising therefore impact of environmental problems in Ankara the children playgrounds are insufficient. At conclusion of research, financial and education are problems so play equipments are different from design and planning criteria. Landscape Architect must organize playground and equipment very well so that assist the child's development. Municipalities make more provision for playground and should be conducted by private concern and volunteers.