Ankara metropolitan alanındaki kırmızımsı kahverengi toprakların mühendislik özellikleri
  1. Tez No: 45919
  2. Yazar: BAYRAM REŞAT ÖZBARLAS
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NURİ MUNSUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kırmızımsı Kahverengi Topraklar, Toprağın Mühendislik Özellikleri, Kompaksiyon, Tane Büyüklüğü Dağılımı, Kıvam Limitleri, Reddish Brown Soils, Engineering Properties of Soil, Compaction, Atterberg Limits, Particle Size Distribution
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ANKARA METROPOLITAN ALANINDAKİ KIRMIZIMSI KAHVERENGİ TOPRAKLARIN MÜHENDİSLİK ÖZELLİKLERİ B. REŞAT ÖZBARLAS Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Nuri MÜNSUZ Jüri : Prof. Dr. Nuri MUNSUZ Prof. Dr. Cemil CANGİR Prof. Dr. İlhami ÖZKAN Ankara Metropolitan alanındaki Kırmızımsı Kahverengi Toprakların mühendislik özelliklerini saptamak amacıyla, toprağın mühendislik kullanımlarına temel oluşturacak bazı mekanik özellikleri saptanmıştır. Bunun için dört ayrı bölgenin yüzeyinden alman toprak örnekleri üzerinde çalışılmıştır. Yapılan analizlerden alman sonuçlara göre üzerinde çalışılan toprak örneklerinin birleşik toprak sınıflandırma sisteminde yer aldıkları gruplar şöyledir : l.,2.,3-, ve 4. no.lu toprak örnekleri CL grubunda; 5.no.lu toprak örneği ise SC grubunda yer almaktadır. Bu toprakların içerdikleri kil mineralleri ise;l. no.lu toprak örneğinde İllit, Kaolinit, Vermikulit; 2. no.lu toprak örneğinde İllit, Vermikulit, Kaolinit; 3.no.lu toprak örneğinde İllit, Kaolinit ve Vermikulit; 4.no.lu toprak örneğinde Kaolinit, İllit, Vermikulit, Montmorillonit; S.no.lu toprak örneğinde Montmorillonit, Kaolinit, İllit Killeri; sırasıyla bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
n ABSTRACT Master Thesis ENGINEERING PROPERTIES OF REDDISH BROWN SOILS AT ANKARA METROPOLITAN AREA. B. Reşat ÖZBARLAS Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Soil Science Supervisor : Prof. Dr. Nuri MUNSUZ Jury : Prof. Dr. Nuri MUNSUZ Prof. Dr. Cemil CANGİR Prof. Dr. İlhami ÖZKAN In this study, in order to find out the engineering properties of Reddish Brown Soils at Ankara Metropolitan area, some fundamental mechanical properties to the engineering use of the soil were determined. For that reason, surface soil samples taken from 4 different regions were studied. The results of the analysis indicated that soil samples according to the unified soil classification system were defined as follows; the soils numbered 1., 2., 3.., and 4. were in the group of CL; the soil number 5. was in the group of SC. The clay mineral contents of these soils were given as follows: The soil No:l. contained illite, kaolinite, vermiculite; the soil No:2. contained illite, vermiculite, kaolinite; the soil No:3. contained mostly illite, kaolinite and vermiculite; the soil No:4. contained kaolinite, illite, vermiculite, montmorillonite and the soil No:5. contained montmorillonite, kaolinite, illite, respectively.