Remote monitoring of photovoltaic systems
Fotovoltaik sistemlerin uzaktan izlenmesi
- Tez No: 459203
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELÇUK KILINÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Fotovoltaik sistemlerin uzaktan izlenmesi kullanıcı ve araştırmacılar açısından kurulmuş sistemin önemli bir parçası olarak görülmektedir. Sistemlerde bulunan her parçanın performans ve çalışma koşulları bu parçaların en uygun durum ve kazançta çalı¸sması için gözlenebilir olmalıdır. Bu çalışma 1 kW gücündeki bir fotovoltaik sistemin uzaktan izlenmesi için tasarlanmıştır. Çalışmada enerji istasyonunda ölçülen verileri merkez istasyona mesaj aktarma arayüzünden göndermek hedeflenmiştir. Maksimum güç noktası izleyici giriş ve çıkış akım ve voltajları, akü gerilimleri, ortamın sıcaklığı, ışınım, toz yoğunluğu, nem bilgileri ve maksimum güç noktası izleyici kazancı bu sistemle uzaktan gözlemlenebilir. Ölçümlerden bazıları analog çıkış veren sensör veya devrelerden alınmıştır ve mikrokontrolör bu ölçümleri dijitale çevirir. Dijitale çevrilen bilgiler seri kanal kullanılarak ölçüm işlemcisinden tek kart bilgisayara gönderilir. Dijital çıkış veren sensörler ise uzak istasyonda bulunan tek kart bilgisayarlara bağlanmıştır. Tüm bilgiler merkez istasyonda bulunan tek kart bilgisayara mesaj aktarma arayüzü ile gönderilir. Gelen bilgiler merkez istasyondaki ilgili veritabanı tablosuna aktarılır. Tasarımda bu özellikleriyle bir tek kart bilgisayar kümesi kullanılmıştır. Bu küme, bir merkezi tek kart bilgisayar ve gözlemlenecek uzak fotovoltaik istasyon sayısı kadar tek kart bilgisayar içermektedir. Ölçüm bilgileri merkezde konumlandırılmış tek kart bilgisayar üzerinden eşzamanlı olarak internette yayınlanır ve merkezde bulunan ekrandan, kullanıcı arayüzü kullanılarak incelenebilir. Görsel arayüzün uyarı birimi paralel işleme ilkesi temelinde tasarlanmıştır. Depolanmış ölçüm bilgileri bütün işlemçilere bölünür ve bölünmüş bilgiler ilgili işlemcide eşzamanlı olarak incelenir. Önceden belirlenmiş limitlerin üstünde olan ölçümler uyumsuz sonuçlar olarak tanımlanır. Sonuçlar kullanıcı arayüzlerinden incelenebilir.
Özet (Çeviri)
Remote monitoring of photovoltaic systems is crucial part of the established solar systems for users and researchers. The performance and working conditions of each part existing in photovoltaic systems should be observable in order to run them in optimum condition and eciency. In this thesis, a design has been realized for remote monitoring of a 1 kW photovoltaic system. With this design, it is aimed to transfer measured information at the energy station to the center station using Message Passing Interface. Input and output voltage and current of maximum power point tracker, voltage of each battery, temperature, irradiation, dust density, humidity and gain of maximum power point tracker can be observed remotely using this design. Some of the measurements are taken by sensors or circuits, which gives analog output and microcontroller converts them to digital. Converted information have been sent using serial communication from microcontroller to single board computer in remote station. Sensor, which gives digital output, has been directly connected to the single board computer. All these information is sent to center station using Message Passing Interface. Incoming information have been disposed to related tables of database in center station. Specifically, a single board computer cluster has been used in the design. This cluster is composed of a center single board computer and remote station single board computers as many as the photovoltaic system count. Measurements are broadcasted over internet and viewed on a graphical user interface using display at the center station. Warning unit of graphical user interface has been designed based on parallel processing principle. Stored measurements are divided to all processors and every piece of data is executed by related single board computer, simultaneously. Measurements, which are higher than limitations, are mismatched result. Results can be observed using user interfaces.
Benzer Tezler
- Fotovoltaik sistemlerde güç verimliliğinin arttırılması için gerçek zamanlı bir izleme sistemi tasarımı
Power efficiency monitoring and analysis of photovoltaic systems through hardware and internet based software
ERSİN ERÇEL
Yüksek Lisans
Türkçe
2022
Elektrik ve Elektronik MühendisliğiMersin ÜniversitesiElektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. HÜSEYİN ERİŞTİ
- İki eksenli güneş takip sistemi ile sabit eksenli fotovoltaik (PV) sistemlerinin tasarımı ve uzaktan izlenmesi
Design and remote monitoring of two axis solar tracking system and fixed axis photovoltaic (PV) systems
SERKAN SAĞLAM
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
EnerjiOrdu ÜniversitesiYenilenebilir Enerji Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ SİBEL AKKAYA OY
- Telecommunication power system: Energy saving, renewable sources, and environmental monitoring
Telekomünikasyon güç sistemi: Enerji tasarrufu, yenilenebilir kaynaklar ve çevre izleme
BASSAM ZAYER SALMAN AZZAWI
Yüksek Lisans
İngilizce
2023
Elektrik ve Elektronik MühendisliğiÇankırı Karatekin ÜniversitesiElektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MURAT ARI
- Güneş paneli verilerinin dc enerji hattı üzerinden uzaktan izlenmesi ve verimliliğe etkileri
Remote monitoring of solar panel data over dc power line and its effects on efficiency
BERAT UZUN
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
Elektrik ve Elektronik MühendisliğiBolu Abant İzzet Baysal ÜniversitesiElektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ NİHAT DALDAL
- Bilecik ili Akpınar ve Düzdağ güneş enerji santrallerinin performanslarının PV syst programı yardımı ile karşılaştırılması
Comparison of the performances of Akpınar and Düzdağ solar power plants in Bilecik with the help of the PV syst program
ABDULLAH SAMED NAZİKSOY
Yüksek Lisans
Türkçe
2022
EnerjiKarabük ÜniversitesiEnerji Sistemleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. SEZAYİ YILMAZ