Lise öğrencileri arasında siber zorbalık- Adıyaman örneği
Cyberbullying among high school students- Adıyaman case
- Tez No: 459464
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGE ÖZGÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyal Hizmetler, Education and Training, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Cyberbullying, CyberVictimization, Peer Bullying
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırmada, Adıyaman' da lise öğrencilerinin siber zorbalık düzeyi incelenmiştir. Bu inceleme yapılırken; araştırmanın kavramsal aşamasında ( literatür kısmında) konunun odağında yer alan, ergenlik, zorbalık ve siber zorbalık olguları üzerinde durularak tanımlanmış ve alt başlıklar oluşturularak detaylı bir şekilde incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise araştırmaya Adıyaman ilinde yer alan iki liseden 305 öğrenci katılmıştır. Veriler,“Siber Zorbalık Tutum Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. Öğrencilerin demografik özellikleri ise araştırmacı tarafından hazırlanan“Kişisel Bilgi Formu”kullanılarak elde edilmiştir. Verilerin analizi SPSS 22 programı ile yapılmıştır. Çalışmada Mann Whitney U ve Kruskal Wallis testleri kullanılmıştır. Öğrencilerin Siber Zorbalık puanının demografik değişkenlere göre farklılık gösterme durumu Mann Whitney ve Kruskal Wallis testleri ile analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Inthisstudy, cyberbullyingandcybervictimizationamonghighschoolstudents, Adıyaman province in theinvestigationwasconducted. While this study is being done puberty, bullying and syber bullying facts, which are located in focal point of subject at the conceptive stage of study, are described by emphasizing and analysed detailedly by farming subheadings. Inthethirdsection, which is located in thecity of Adıyaman 305 studentsfromtwohighschoolsparticipated in thestudy. Data,“CyberbullyingAttitudeScale”wascollectedusing. Thedemographiccharacteristics of studentspreparedbythe“Personal Information Form”wasobtainedusing. Data analysiswasperformedwith SPSS 22 program. Mann-WhitneyandKruskal-Wallis testswereused in thestudy. Studentsvaryaccordingtodemographicvariables of Cyberbullyingstandingswereanalyzedwiththe Mann-WhitneyandKruskal-Wallis tests.