Sosyal sorumluluk projelerinin marka imajına etkisi: Beyaz eşya sektörüne ait bir araştırma
The impact of social responsibility projects on brand image: A research on the white goods sector
  1. Tez No: 459530
  2. Yazar: FETİ YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYÇA CAN KIRGIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal sorumluluk, marka imajı, beyaz eşya, marka, Social responsibility, brand image, white goods, brand
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nişantaşı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214
Özet
Markalar işletmelerin kâr elde etmelerinin ve varlıklarını devam ettirmelerine katkıda bulunmalarının yanı sıra, toplumun hayat standardını arttırmak ve genel refah düzeyini korumak, toplumsal problemlerine çözüm üretmek, toplumdaki müşteri ve tüketicilerinin beklentilerine uygun hareket etmektedirler. Günümüzde işletmelerin en önemli silahı olan markalar artık toplumun ve tüketicilerin sosyo ekonomik ihtiyaçlarına yanıt verme, sosyo kültürel kalkınmaya destek verme toplumsal problemlerin çözümüne yardım etme gibi sorumluluklara sahiptir. Markaların toplumda üstlendikleri rolün öneminin anlaşılması, birbirinden rekabetçi anlamda farklı algılanması, toplumun markaların toplumsal fayda doğrultusunda ne yapabileceklerini sorgulamaya başlamaları, markaları bazı değişimlere liderlik etmeye zorlamıştır. Bu tez çalışmasında, Sosyal Sorumluluk Projelerinin Marka İmajına olan etkileri araştırılmıştır. Bunu için Beyaz Eşya Sektöründen ileri gelen markaları seçilmiştir. Türk tüketicilerinin bu markalarına olan algısı ölçümlenmiş, rasgele seçilmiş 430 kişiye elden uygulanmıştır. Markaların sosyal sorumluluk projelerinin marka imajına olan etkisini araştırmak için Anova, T-Testi, korelasyon ve regresyon analizleri yapılmıştır. Tüm bu analizler sonucunda Türkiye Beyaz Eşya Sektörü 'nün önde gelen markaların uygulamakta olduğu sosyal sorumluluk projelerinin marka imajına pozitif yönde etki ettiği ve marka bilinirlik katkıda bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Brands are contribute to companies to make profit and to continuing their existence besides these, brands also act to improve the life standards and to keep the life quality, to resolve the community issues and to answer the costumer's demands in community. Nowadays companies the most effective weapons are brands which they have responsibilities such as to answer the community and costumers needs, to promote social and cultural development to resolve the community problems. Understanding of the brands role of necessity on community, understanding each one is different to others on competitive, community attempting to understand the role of the brands to make benefit for community has forced to lead some changes on brands. Within this thesis the effects of Social Responsibilities Projects on Brands Image has been researched. Therefore reason the popular white appliance companies have been chosen for this research. Turkish costumers sense to these brand has been measured, the survey conducted with 430 person who have been chosen randomly. In order to research the effects of Social Responsibilities Projects on Brands image Anova, T-Test, Correlation and Regression analysis have been made. As conclusion it has been specified that the social responsibilities projects which implemented by Turkey white appliance sector's popular companies effected positively on brands and contributed to known the brands.