Sosyal medyanın Y kuşağı satın alma davranışı üzerindeki rolü
The role of social media on purchasing behaviour of Y generation
- Tez No: 459699
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İ. KAHRAMAN ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Yeni Medya, Y Kuşağı, Satınalma Davranışları, Tüketici Davranışları, Social Media, New Media, Generation Y, Purchasing Behaviour, Consumer Behaviour
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Dış Ticaret Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Küresel Pazarlama ve Marka Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Geleneksel medyadan yeni medyaya geçişle birlikte pek çok değişim ya-şanmış ve satınalma davranışları da bu değişimlerden etkilenmiştir. Gittikçe popü-lerliği ve önemi artan sosyal medya platformlarını artık tüketiciler satın alacakları ürün ve hizmetlerle ilgili araştırma yapmak amacıyla da kullanmaya başlamıştır. Satınalma karar sürecinde sosyal medya üzerinden oluşturulan kullanıcı yorumları, başka tüketiciler tarafından oluşturulan içerikler, aile ve referans grubunun payla-şımları tüketicilerin satınalma kararında etkin rol oynamaktadır. Ayrıca tüketiciler satınalma sonrası da ürün ve hizmetlerle ilgili düşüncelerini sosyal medya sayesin-de zaman ve mekân sınırlaması olmadan paylaşabilmekte ve pek çok kullanıcıya rahatlıkla ulaşabilmektedir. Markalarda artık bu yeni ortaya çıkan pazarlama ileti-şimiyle birlikte sosyal medya kanallarından tüketicilerle aktif şekilde iletişime ge-çebilmekte ayrıca ürün ve hizmetlerini de bu kanallar üzerinden tanıtabilmektedir. Bu çalışmada sosyal medya kuşağı olarak tanımlanan ve en önemli özellikleri ara-sında teknolojiye olan bağlılıkları gösterilen Y kuşağının, satınalma davranışlarını, sosyal medyanın nasıl etkilediği açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
There have been many changes with the transition from the traditional to the new media and purchasing behaviours have also been affected by those chan-ges.Consumers started to use social media platforms whose popularity and impor-tance have been gradually increasing in order to check up on the services and the products that they are going to buy. There are several aspects that play an active role on consumers' decision of purchasing; user comments on social media, con-tents created by other consumers and the sharings of family and the group of refe-rences. Additionally, consumers can share their ideas about the products and servi-ces without any restrictions thanks to social media after purchasing. Brands can actively reach customers via social media with this new marketing communication and also introduce their products and services via above mentioned social media. In this study it has been tried to explain how social media affects the behaviour of purchasing of the generation Y which is described as the generation of social media and also the generation whose most important characteristic is to be addicted to technology.