Gomara, Muradî ve Kâtip Çelebi'nin eserlerinde Oruç Reis imgesi
The image of Arudj Reis in the works of Gomara, Muradî and Kâti̇p Çelebi̇
- Tez No: 459745
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET NECATİ KUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Tarih, Western Linguistics and Literature, History
- Anahtar Kelimeler: Oruç Reis, Francisco Lopez de Gomara, Cezayir, Tunus, Kanuni Sultan Süleyman, Barbaros, Osmanlı İmparatorluğu, Şarlken, Sultan Selim, Hızır Reis, Arudj Reis, Francisco Lopez de Gomara, Algiers, Tunis, Suleiman the Magnificent, Barbarossa, Ottoman Empire, Charles V, Sultan Selim, Khizir Reis
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İspanyol Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu tez, Midilli Adasının Padişah II. Mehmet tarafından fethinden sonra adada doğmuş ve oradan dümen tutarak Türk denizciliğinin yüz akı olarak kabul görmüş Oruç ve Hızır Reisler hakkında İspanyol tarihçi Francisco Lopez de Gomara tarafından kaleme alınmış“Korsan Barbaros Kardeşlerin Vakayinamesi”şeklinde Türkçeye çevirebileceğimiz kitabı referans noktası almaktadır. Çalışma bu cihetle Oruç Reis'in bahsi geçen tarihçinin yaşadığı dönemde İspanyollar tarafından nasıl algılanıp anlatıldığı sorusuna bir cevap niteliği taşımaktadır. Osmanlı tarih anlatımında Oruç Reis imgesinin yansımaları ortaya konmak suretiyle İspanya'da Oruç Reis ile ilgili yazılmış bahsi geçen eserdeki imgenin kıyasının yapılması, İspanyol bakış açısına netlik kazandırması yönünden önemlidir. Kitapta Oruç Reis'in başından geçen hadiselerin anlatılması, Oruç Reis'in hayatını gözler önüne seren ve günümüze kadar gelmiş Osmanlı eserlerinden takip edilmek suretiyle kıyaslanarak İspanyol tarafının Oruç Reis'in yaptıklarının ne kadarına vakıf olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
As a reference point, this thesis takes the book that can be translated to English as“Chronicle of Corsair Brothers Barbarossa”written by Francisco Lopez de Gomara which is about Arudj and Khizir Barbarossa who were born in Lesbos where they started to set sail, honoring the Turkish Seamanship after the island was conquered by Mehmed II. Thus it is an answer to the question of how Arudj was perceived and told by Spaniards in the period of the aforementioned historian. The events that have been revealed concerning Arudj Reis' experiences in the Book, enables the presentation of how much the Spanish side was competent about Arudj Reis' activities through comparison of it with the Ottoman Works that are extant and display the life of Arudj Reis.