Okul çağı çocuklarına yönelik yaygın din eğitimi etkinlikleri (Çocuk vaazları)
Common religion training activites for children at school age (Children's sermon)
- Tez No: 459800
- Danışmanlar: PROF. DR. ABBAS ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Din, Eğitim, Çocuk Gelişimi, Program Geliştirme, Religion, Education, Child Development, Program Development
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 228
Özet
Din eğitimi, insan hayatının ilk yıllarında aile ile başlayan, ardından yaygın ve örgün eğitim vasıtalarıyla insan hayatı süresince devam eden bir faaliyettir. Değişik zaman ve mekânlar kullanılarak uygulanabilen bu eğitim etkinliğinin, verimliliğini ve etkinliğini artırmak, daha fazla insana ulaşmak, yaş aralıklarını çeşitlendirmek ve yaygın eğitim faaliyetleri arasında daha fazla yer almasını sağlamak için çeşitli çalışma ve uygulamalar yapılmaktadır. Çalışmamız günümüz din eğitimindeki çeşitlenme ve duyulan ihtiyaçlardan hareketle, 6-12 yaş okul çağı çocuklarına yönelik olarak yapılması planlanan yaygın din eğitimi faaliyetlerinin programlanması ve uygulanması sürecine katkı sağlamak amacıyla hazırlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda 6-12 yaş aralığındaki çocuklara yaygın eğitim kurumlarında veya camilerde verilebilecek olan çocuk vaazlarının, hazırlanması ve uygulanması aşamaları, literatür tarama yöntemiyle araştırılmıştır. Elde edilen veriler ışığında yaygın din eğitiminde çocuk vaazları adı altında yapılabilecek olan eğitim faaliyetleri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Sonuç olarak bu yaş grubu çocukların okul eğitimlerini destekleyici bir yaygın din eğitimi faaliyetlerinden istifade etmelerinin, doğru program ve uygulama alanlarıyla faydalı olabileceği üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
Religious education is an activity that starts with family in the first years of human life and lasts for human life after by means of the formal and non-formal education. Various studies and applications are conducted in order to increase the efficiency and effectiveness of this education activity that can be applied by using different time and places, reach more people, diversify age ranges and ensure getting more common among non-formal educational activities. Our study was prepared from the point of diversification and the requirements in today's religious education in order to contribute to the process of programming and implementation of the planned activities of non-formal religious education for the children of school age between 6 and 12 years old. In accordance with this purpose, preparation and execution stages of children sermon that can be given to children with age between 6 and 12 years old in the non-formal educational institutions or mosques was examined by the literature scanning method. In the light of obtained data, education activities that can be made under the name of children sermons in non-formal religious education was tried to be discussed. Consequently, it was focused that it could be useful for children of this age group to benefit from non-formal religious education activities supporting their education in school with the right program and application areas.