Sabri Cemil Yalkut'un Türk eğitim sisteminin modernleşmesindeki rolü
Sabri Cemil Yalkut's role in the modernization of Turkish education system
- Tez No: 724374
- Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ MEŞECİ GIORGETTI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sabri Cemil, II. Meşrutiyet, Eğitim, Sabri Cemil, Second Constitutional Era, Education
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 282
Özet
Araştırma, Sabri Cemil Yalkut'un Türk eğitim sisteminin modernleşmesindeki rolünün incelenmesi amacıyla yapılmış nitel bir çalışmadır. Araştırmada Başbakanlık Osmanlı Arşivi başta olmak üzere arşiv ve kütüphanelerden Sabri Cemil Yalkut'a ait bilgi, belge, kitaplar, makaleler taranmıştır. Elde edilen evrak ve yayınların çoğu Osmanlıca olduğundan bunlar günümüz diline çevrilmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde II. Meşrutiyet dönemi eğitim ve bu dönemde eğitimde yaşanan gelişmeler üzerinde durulmuştur. Bu dönemdeki eğitim teşkilatı, okullar, önemli eğitimciler ve fikirleri ile ilgili genel bir değerlendirme yapılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde ise dönemin önemli eğitimcilerinden birisi olan Sabri Cemil Yalkut'un hayatı, eğitimle ilgili fikirleri, eğitim alanında ortaya koyduğu yöntemler, uygulamalar ve yenilikler konu edinilmiştir. Bu tez hazırlanırken ağırlıklı olarak Sabri Cemil Bey'in Osmanlıca eserlerinden faydalanılmıştır. Sabri Cemil Bey'in, bazı derslerin özel öğretim yöntemlerine ilişkin görüşlerinin yer aldığı“Amel-i Fenn-i Tedris”isimli eseri ve süreli yayınlarda yer alan eğitimle ilgili makaleleri incelenmiştir. Ayrıca arşiv belgeleri de bu araştırmanın diğer kaynaklarını oluşturmuştur. Araştırma sonucunda Sabri Cemil Bey'in eserlerinin, II. Meşrutiyet dönemindeki eğitime katkı sağlamış olan ve günümüzdeki eğitime de katkı sağlayacağını düşündüğümüz önemli eğitimsel görüş, tavsiye ve öğretim yöntemlerine sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The research is a qualitative study in order to examine the role of sabri cemil Yalkut in the modernization of Turkish education system. In the research; many documents, books, articles and information which are related to Sabri Cemil Yalkut were scanned from archieves libraries and especially from prime Ministry Ottoman Archieves. Since most of the obtained documents and publications are in Ottoman Turkish, they've been translated into contemporary Turkish. In the first part of the study 2nd Constitutional Period and developments in education at that time were emphasized. A general evaluation was made about in that period's education organization, schools and importent educators and their ideas. In the second part of the study; Sabri Cemil Yalkut's life and his ideas, methods, practices and innovations which he put forward in the field of education were discussed. He was one of the important educators of that period. While studying on this thesis Sabri Cemil Yalkut's Ottoman Turkish Works were mostly used. Sabri Cemil Yalkut's work called“Amel-i Fenn-i Tedris”which includes his point of view on special teaching methods of some courses and his some other articles on education in periodicals were examined. In addition, the archival documents are the other sources of this research. As a result of this research on Sabri Cemil Yalkut's works, ıt has been detected that he had important educational ideas, advices and teaching methods contributed to education of his era (Second Constitutional Period). And we also think that his educational ideas will benefit today's education too.