Entelektüel sermaye'nin iflas riski üzerine etkisi: Bursa İstanbul üzerine bir uygulama
The impact of intellectual capital on bankruptcy risk ofcompanies listed in Türki̇ye Stock Exchange
- Tez No: 459857
- Danışmanlar: PROF. DR. BENER GÜNGÖR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Entellektüel sermaye, İflas riski, Falmer iflas riski modeli, Ziminski iflas riski modeli, intellectual capital, Bankruptcy risk, Falmer bankruptcy risk model, Ziminski bankruptcy risk model
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Günümüzde bilim, en önemli sermaye olarak, özellikle rekabet ve teknoloji ortamlarında maddi sermayelerin yerini almaktadır. Dolayısıyla entellektüel sermayenin kavramı, önemli ve geniş bir duruma sahip olmuştur ve şimdiki bilgi tabanlı toplumlarda, kullanılan entellektüel sermayenin verimliliği, kullanılan mali sermayelerin verimliliğinden daha çok önem kazanmıştır; bu da şu anlama gelmektedir ki, kalıcı kârlılık kabiliyetini belirlemekte entelektüel sermayelere göre, mali sermayelerin önem ve rolü ciddi bir şekilde azalmıştır. Mevcut deneyimsel araştırmanın esas amacı, entellektüel sermayenin, iflas riskleri üzerindeki etkisinin tespiti ve değerlendirmesidir ve entellektüel sermayenin kriterleri, Falmer ve Zamansky iflas risk modellerin üzerindeki etkisini değerlendirmeye çalışmıştır. Bu araştırmanın istatistiksel yığını, Türkiye borsasına giren şirketlerden ibarettir. Araştırmanın çalışılan verileri, 2008 ila 2014 yılları arasında yer almaktadır ve Eviews9 yazılımı ile analiz edilmiştir. Bu araştırmada korelasyon stratejisi ve uygulamalı stratejisi ve mantık açısından tümevarımsal türü kullanılmıştır ve teorik açıdan pozitif araştırmalardan sayılmaktadır. Verilerin analizinden sonra şu husus ortaya çıktı; entellektüel sermaye iflas riskini ters ve anlamlı bir şekilde etkiliyor.
Özet (Çeviri)
Today, knowledge as the most important capital is replaced by material capital especially in competitive and technological environment. So concept of intellectual capital is widespread and main application. In today's knowledge-based societies, established return on capital is important much more than applied return of financial capital, this means that compared with intellectual capital, the role of financial capital dramatically was declined in determining of sustainable profitability. The main aim of this experimental study is to evaluate and determine the effect of intellectual capital on bankruptcy risk and it is intended to evaluate the impact of intellectual property criteria on models of risk of bankruptcy (Falmer and Ziminski). The population of this research is companies listed on the stock exchange in Turkey. Data is from 2008 to 2014 and has been analyzed by software Eviews9. This research is used Correlation Strategy, Applied Strategy and inductive method and from the theory is the positive research. After analyzing the data, we showed that intellectual capital indicators have a negative significant impact on the risk of bankruptcy.