İşe bağlanma ve politik davranış algısını etkileyen örgütsel faktörler
Organizational factors that affect work engagement and political behavior perceptions
- Tez No: 459866
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CANAN NUR KARABEY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Algılanan Örgütsel Destek, Örgütsel Sinizm, Örgütsel Özdeşleşme, İşe Bağlanma, Politik Davranış Algısı, Perceived Organizational Support, Organizational Cynicism, Organizational Identification, Work Engagement, Political Behaviour Perceptions
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 277
Özet
Bu çalışmanın amacı örgütsel destek, örgütsel sinizm, örgütsel özdeşleşme, işe bağlanma ve politik davranış algısı arasındaki ilişkileri ele almaktır. Çalışmada örgütsel desteğin sinizm aracılığıyla özdeşleşme üzerindeki etkisi ve örgütsel desteğin özdeşleşme aracılığıyla işe bağlanma ile politik davranış algısı üzerindeki etkisi incelenmiştir. Çalışmanın teorik kısmında sırasıyla örgütsel destek, örgütsel sinizm, örgütsel özdeşleşme, işe bağlanma ve politik davranış algısı kavramları açıklanmıştır. Çalışmada öncelikle değişkenler arasındaki ilişkiyi ele alan araştırmalar incelenmiş ve bu doğrultuda araştırma modeli ve hipotezler oluşturulmuştur. Hipotezlerin testi için Aksaray ilinde faaliyette bulunan 218 banka çalışanından anket tekniğiyle veri toplanmıştır. Veriler SPSS ve AMOS paket programlarıyla analize tabi tutulmuştur. Gerekli istatistiksel analizler yapıldıktan sonra örgütsel desteğin işe bağlanmaya etkisinde özdeşleşmenin kısmi aracı; politik davranış algısına etkisinde ise tam aracı rol üstlendiği gözlenmiştir. Ayrıca analizler sonucunda örgütsel desteğin özdeşleşmeye etkisinde örgütsel sinizmin de kısmi aracı rol üstlendiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the relationships among organizational support, organizational cynicism, organizational identification, work engagement and political behaviour perceptions. The effect of perceived organizational support on organizational identification through the mediating role of organizational cynicism was investigated and also the effect of perceived organizational support on work engagement and political behaviour perceptions via organizational identification was addressed. In the theoretical framework, the concepts of organizational support, organizational cynicism, organizational identification, work engagement and political behaviour perceptions were explained respectively. First, a literature review was carried out with respect to the studies associating the aforementioned variables. Later in light of the literature review a research model was developed and hypotheses were formulated. To test the hypotheses, data were gathered through a survey conducted on 218 bank employees operating in Aksaray province. Data were analyzed by using SPSS and AMOS programmes. After statistical analyses, it was observed that the effect of organizational support on work engagement is partially mediated by organizational identification and the effect of organizational support on political behaviour perceptions is fully mediated by organizational identification. Furthermore, it was observed that the effect of organizational support on organizational identification is partially mediated by organizational cynicism.