The influence of political ties on firm outcomes under political hazard conditions: A longitudinal research on the Turkish electricity industry between 2004 and 2015
Siyasi bağların siyasi risk koşullarında firma sonuçlarına etkisi: 2004-2015 yılları arasında Türkiye elektrik sektörü üzerine boylamsal bir araştırma
- Tez No: 613868
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRÜ ÖZEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: piyasa dışı faaliyetler, kurumsal politik bağlar, ulusal iş sistemi, devlete bağlı iş sistemi, non-market activities, corporate political ties, national business system, statedependent business system
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Kurumsal Siyasi Bağlar (KSB), firmaların piyasa dışı faaliyetleri olarak çıktıları üzerinde önemli bir rol oynamaktadır. Bu nedenle, son yıllarda büyük ilgi görmektedirler. İlgili çalışmalarda firmaların siyasi bağlantıları resmi/biçimsel ve resmi olmayan/kişisel bağlantılar olarak sınıflandırılmıştır. Bu sınıflandırma ise genel olarak ülkelerin ekonomik kalkınma düzeylerine dayanmaktadır. Buna göre, gelişmiş ülkelerde biçimsel bağlantılar hâkim olmakla birlikte, resmi olmayan bağlantılar, eş-dost kapitalizminin hâkim olduğu gelişmekte olan ülkeler için tipiktir. Ancak, bu ekonomik temelli görüş KSB'lerin doğasını gereğinden fazla basitleştirmektedir. Öte yandan, giderek artan sayıda çalışma firmalar için KSB'lerin pozitif, negatif ve karma etkilerini ortaya koymaktadır. Genel olarak, KSB'lerin firma sonuçları üzerindeki olumlu etkilerinin bağlamsal, örgütsel veya piyasa faktörlere bağlı olarak olumsuza dönebileceği gösterilmiştir. Bu çalışmalar genellikle ekonomik geçiş veya siyasi ortamda beklenmedik bir değişim yaşandığı dönemlerde yapılmıştır. Bununla birlikte, bilinen hiçbir ampirik araştırma, siyasi ortamdaki değişimin aşamalı olarak gerçekleştiği bir bağlamda bağların firma sonuçları üzerindeki etkisine odaklanmamıştır. Bu nedenle, bu tezin temel amacı, politik bağlantıların ulusal iş sistemi perspektifinden ve, KSB-firma çıktısı ilişkisini ise değişimin aşamalı olarak gerçekleştiği bir siyasi ortamda incelemektir. Bu çalışmada, KSB'lerin doğası ve firma çıktıları üzerindeki etkileri yeni bir metodolojik yaklaşımla 2004-2015 yılları arasında Türkiye elektrik sektöründe incelenmiştir. Sonuçlar bağlama özgü iş sistemine bağlı olarak siyasi bağların bağ yoğunluğu ve bağ derinliği olmak üzere iki yapısal boyuta sahip olduğunu göstermektedir. Bu araştırmanın temel bulgusu, bağ yoğunluğunun firma sonuçları üzerinde olumlu bir etkiye sahip olmasına rağmen, iktidar partisinin güçlenmesiyle etkisinin olumsuza dönüşmesidir. Ayrıca, iktidar partisi siyasi gücünü artırdığında bağ derinliğinin etkisi olumlu iken, aksi durumda firma çıktıları üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı görülmüştür. Mevcut sonuçlar, KSB'lerin değişken etkisinin sadece siyasi ortamdaki radikal değişikliklere veya ekonomideki geçişlere değil, aynı zamanda politik aktörün gücünde kademeli olarak meydana gelen artışa da bağlı olduğu göstermektedir. Ayrıca, KSB'nin çok boyutlu yapısının bağların karma etkileri üzerinde de etkili olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Corporate Political Ties (CPTs) play a key role in firms as their non-market activity. Thus, the corporate political tie has received considerable attention in recent years. In these studies, the political connections of firms are classified as formal and informal connections. This classification, on the other hand, based on the economic developmental level of the countries in general. Accordingly, while formal connections prevail in the developed countries, informal connections are typical for the developing countries in which crony capitalism is dominant. However, this economic-based view oversimplifies the nature of CPTs. On the other hand, a growing body of evidence suggests positive, negative and mixed values of the CPTs for the firms. In general, it has been showed that CPTs' positive effects on firm outcomes may change into negative in regard to contextual, organizational or market factors. These studies are generally conducted in the countries which experience a transition in the economy or an unexpected change in the political actors. However, no known empirical research has focused on the impact of ties on firm outcomes in a context in which the change in the political environment occurs incrementally. The principal objective of this project, therefore, to investigate the nature of political connections from a macro institutional perspective and the CPT-firm outcome relation in a political environment where the change occurs gradually. This study provides a novel approach to explore the context-specific nature of CPTs by considering the macro determinants in the Turkish electricity sector between 2004-2015. Relatedly, the results show that within a state-dependent framework CPTs have two structural dimensions namely tie-intensity and tie-depth. The principal finding of this research is that, while tie-intensity have a positive effect on firm outcomes, its impact turns into negative with the empowerment of the ruling party. Furthermore, tie- depth's impact is positive when the ruling party increases its political power, otherwise, it doesn't have a significant effect on firm outcomes. The present results support the mixed value of CPTs with its contribution that, this contingency not only depends on the radical changes of political environment or transitions in the economy but also on the incremental changes in the environment. Furthermore, it has been shown that the dimensional structure of CPT also influential on the mixed value of CPTs.