İslâmî hayır kurumları ve dayandıkları fıkhî esaslar
Organisations caritatives İslamiques, ses principes et les dispositions de la jurisprudence İslamiqueالمؤسسات الخيرية الإسلامية مقوماتها وأحكامها في الفقه الإسلامي
- Tez No: 459979
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET EFE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Islamic Charities, Foundation, Zakat, Charity, Social Justice, Views of sects
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 214
Özet
Allah'a hamdeder, kendisinden peygamber gelmeyen Muhammed (sav)'e salat ve selam ederim. Peygamber (sav)'in ailesine ve arkadaşlarına kıyamet gününe kadar salat ve selam olsun. Bir merhamet, kucaklaşma, şefkat ve dayanışma dini olması, İslam'ın üzerinde durulması gereken özelliklerindendir. İlk ortaya çıktığı günden beri İslam, çeşitli özelliklerinin yanında bu özellikleriyle özdeşleşmiştir. Merhamet Peygamberiyle yola koyulan İslam, birbirlerine merhametli ashab (ra)' la yoluna devam etmiş ve bu güzel özellikleriyle de hâlâ yolculuğunu sürdürmektedir. Müslümanlar ilk sıralarda çok zayıflardı. Bu sırada Allah kendilerini oldukları yerde sağlamlaştırıncaya kadar birbirlerine dayanıyor, birbirlerinden güç alıyorlardı. Rasulullah (sav) Mekke'den Medine'ye hicret ettiğinde yaptığı işlerden ilki ashabın birbirlerine kefaletini emretmek olmuştu. Ardından Ensar ve Muhaciri tarihin hiçbir evresinde görülmeyecek şekilde kardeş kıldı. İşte bu olaylar, bu dinin temelinin dayanışma ve kucaklaşma olduğunun açık bir işaretiydi. Onlar, Allah Teala'nın ayetinde övdüğü“birbirlerine merhametli olanlar”idiler. Rasulullah da onlar için,“Mü'minleri , birbirlerini kucaklamada ve merhamette tek bir beden olarak görürsün. Organlardan biri sızladığında diğerleri de hemen ateşlenir ve rahat edemez.”buyurmuştu. Geçen asırlar boyunca ve İslam aleminin genişlemesiyle birlikte bu değer değişime uğradı. Bireysel durumdan kurumsal duruma geçtiler. Böylece bağışları yönetmek daha iyi ve hoş seviyeye ulaştı. İşte bu hayırlı çalışmanın önemine biaen araştırmamızı günümüzde ortaya çıkan İslami hayır kurumlarına tahsis ettik. Nitekim bu hayır kurumları gıda maddeleri ve ayni mallar ile birlikte yetimlerin, esirlerin, fakirlerin ve zorda kalmışların uğrunda yaptıkları faaliyetlerle ayakta durmakta ve aynı zamanda acil durumlarda zarar gören bölgelere mahalli yardımları ve devlet yardımlarını ulaştırmaktadırlar. Anahtar Kelimelre: Ġslamî fHayır Kurumları, Vakıf, Zekat, Sadaka, Sosyal Adaleti,Mezheplerin görüĢleri.
Özet (Çeviri)
This research starts in the name of the Almighty with his beloved prophet Muhammad (sav ) and his family and relatives. Throughout the time , Islam has always been reminded as a religion of peace , compassion, charity, a universal spread religion.However In the beginning, Muslim population was very limited with less power. Despite , they were supporting mutually each other to build a strong community with a strong faith in Allah . The prophet Muhammad (sav) after his pilgrimage from Mecca to Medine decided to strengthen the community and manage any effort to create a united muslim brother community. The Surat“Al Alah ”emphasised that by saying“ be compassionate to one another”Since then , helping one another, being more people focused than self -centered have been the key behaviours to be adopted . As a result Islam community began to grow with fraternity and compassion. To perpetuate these actions, lots of Muslim associations have been created over the world. Their main effect is that they have contributed to reduce the pain of many unlucky brothers and sisters in the world. They carried out lots of carritives activities such as distributing foods, clothes, shelter to poor children and refugees and so. They have succeeded in providing some areas abandoned by the gouvernement These muslim association play an important role in the community of any country in the world .