Tüketici şüpheciliği ve marka güvensizliği ilişkisi: Online alışveriş siteleri üzerine bir araştırma
The relationship between consumer scepticizm and brand distrust: A research on online shopping sites
- Tez No: 459991
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAĞMUR ÖZYER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tüketici şüpheciliği, marka güvensizliği, online alışveriş siteleri, Türkiye, Consumer scepticism, brand distrust, online shopping sites, Turkey
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmada, tüketici şüpheciliği ile marka güvensizliği kavramları ele alınmış ve bu kavramlar arasındaki ilişkiler, Türkiye'deki bazı online alışveriş siteleri bağlamında incelenmiştir. Dikkate alınan kavramların literatürde oldukça az sayıda incelendikleri anlaşılmakta iken; söz konusu ilişkinin Ülkemizde neredeyse hiç inceleme konusu olmadığı dikkat çekmektedir. Ulaşılan sonuçlara göre şüphecilik, iki alt boyuta ayrılmakta; ancak marka güvensizliği tek bir boyut olmaktadır. Bunun yanı sıra, iki kavram birbirleriyle ilişkilidir ve tüketici şüpheciliğinin boyutları hem tek tek ve hem de bir bütün olarak marka güvensizliğini etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, consumer scepticism and brand distrust concepts were considered and relationships between these concepts were investigated by means of some online shopping sites in Turkey. While the noted concepts are understood to be very rarely analysed in the literature, the mentioned relationships are pointed to be almost never research subjects in our Country. According to the results reached, scepticism is divided into two dimensions, but brand distrust becomes one dimension. Along with this, the two concepts are related to each other and dimensions of consumer scepticism affect brand distrust both distinctively and totally.