Oyunculukta yöntem ve rol çalışmaları üzerine oyuncular ile görüşmeler
Interview with the stage actors/actresses on method in acting and role studies
  1. Tez No: 460011
  2. Yazar: ÖMER YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEVAT ÇAPAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Oyunculuk, rol, metot, tiyatro, röportaj
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tiyatro Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Tiyatro Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu tezde oyunculuk yöntemleri ve rol çalışmaları tartışmaya açılmıştır. Öncelikle, bölüm bir ve bölüm ikide yaygın kullanılan oyunculuk tekniklerinden kısaca bahsedip üçüncü bölümde Türkiye'nin iyi birer kariyer sahibi olan tiyatro oyuncularından Ayla Algan, Can Gürzap, Engin Alkan, Haldun Dormen, Haluk Bilginer, İpek Bilgin, Kayhan Yıldızoğlu, Metin Akpınar, Serkan Keskin, Suna Keskin ve Zafer Algöz ile görüşme yapılmıştır. Her bir oyuncuya beş soru yöneltilmiştir. Sorular tamamen tez başlığına hizmet edebilmesi için hazırlanmıştır. Herhangi bir hazırlık yapılmaması için sorular oyunculara önceden verilmeyip kayıt esnasında sorulmuş ve oyuncuların kendi deneyimlerinin ve düşüncelerinin öğrenilmesi amaçlanmıştır. Cevaplar olduğu gibi alınmıştır anlamı değiştirecek hiçbir müdahale yapılmamıştır. Tezin üçüncü bölümü olan söyleşi kısmında her bir soru başlık olarak yazılmıştır. Her sorunun ardından on bir oyuncunun cevapları peş peşe verilmiştir. Tezin konu başlığı bağlayıcı olduğundan sorular sadece bir gösterge olmuştur. O yüzden söyleşi esnasında oyuncunun soruyu farklı algılaması ya da farklı yaklaşımla cevaplamasına da müdahale edilmemiştir. Tezin amacı, oyunculuk yöntemleri ve rol çalışmalarını teorilerden öğrenmeyi aşıp bizzat oyunculuk yapan ve eğitimler veren tiyatro oyuncuları ile görüşerek onların deneyimlerini ve yöntemlerini öğrenmektir. Oyunculuk yetenekle mi yapılır yoksa bir eğitim ve metot gerekli midir? Antik dönemden günümüze kadar gelen oyunculukta yöntem ve rol çalışmaları üzerine tartışmaları, Türkiye'nin koşullarını da göz önünde bulundurarak ülkenin önemli oyuncularına soruldu. Bu açıklamaların önemli ve yararlı bir belge olacağını düşünüyorum.
Özet (Çeviri)
This thesis discusses the methods of acting and the role studies. In Chapter 1 and 2, common acting techniques are shortly mentioned and in chapter 3 some of Turkey's notable stage actors and actresses such as Ayla Algan, Can Gürzap, Engin Alkan, Haldun Dormen, Haluk Bilginer, İpek Bilgin, Kayhan Yıldızoğlu, Metin Akpınar, Serkan Keskin, Suna Keskin and Zafer Algöz have been interviewed. 5 questions were asked to each stage actor/actress. The questions were fully arranged to serve the objectives of the thesis' title. To prevent any further preparation, none of the questions were proclamed to the actors/actresses. But they were directly asked during the recording. Thus the main objective is set as to reveal the actors' or the actresses' personal thoughts and experiences. The answers were taken as they were given; Any interventions which may alter the meaning were avoided. In the third chapter which is the interview part, each question has been written as a title. The answers of all eleven stage actors/actresses are written consecutively after each question. As the title of the thesis is restrictive, the questions are only indicators. For this reason, during interview, no intervention has been made even if the actor/actress has mispercieved the question or altered his/her approach to the question. The purpose of this thesis is to learn about the acting methods and the role studies by consulting the stage actors/actresses who are actively acting and teaching in person, rather then learning by theory. Is acting requires talent or education and method are necessary? The topic of method in acting and role studies from the antique period to nowadays had been adressed to the country's prominent actors/actresses by also considering Turkey's present terms. Key Words : Acting, Role, Method, Theatre, Interview.