Cerrahi kliniklerinde yatan hastaların uyku durumlarını etkileyen faktörler
Factors impacting sleep status of inpatients in surgical clinics
  1. Tez No: 460026
  2. Yazar: MERVE HATİPOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEHRA DURNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Uyku, Uyku Kalitesi, Cerrahi Klinikleri, Uykuyu Etkileyen Faktörler, Hasta, Sleep, Sleep Quality, Surgical Clinics, Factors Impacting Sleep, Patient
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Bilim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Amaç: Uyku, patofizyolojik, fiziksel, psikolojik ve çevresel faktörlerden etkilenen, kompleks, fizyolojik temel bir yaşam gereksinimidir. Hastaların daha rahat uyumalarına engel olan faktörlerin belirlenmesi, ortadan kaldırılması ile normal uyku sürecinin sağlanması ve sürdürülmesi önemli bir hemşirelik girişimidir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, hemşirelik girişimleri için temel bir veri oluşturmak üzere cerrahi kliniklerinde yatan hastaların uyku durumlarını etkileyen faktörleri araştırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya Özel Üniversite Hastanesinde Şubat-Nisan 2016 tarihleri arasında en az üç gün hastanede yatan, yer, kişi, zaman farkındalığı olan, normal soruları yanıtlayabilecek durumda olan 100 kişi dahil edilmiştir. Bulgular: Hastaların yaş gruplarına göre dağılımları, hastaların %31'inin 18-29 yaş grubunda, %37'sinin 30-39 yaş grubunda, %32'sinin ise 40-49 yaş grubunda olduğu, %79' u ameliyat sonrası 3. günde, %21' i ise ameliyat sonrası 4. günde olduğu, uykularının %23 hastalıkları ile ilgili kaygı, %14 gürültü, %24'ünde bulantı, %18' inde iştahsızlık nedeniyle etkilendiği görülmüştür. Sonuç: Elde edilen araştırma sonuçları hemşirelik ve hemşirelik bakımının kalitesini arttırmakta kullanılacaktır.
Özet (Çeviri)
Goal: Sleep is a complex, physiological basic need that is impacted by pathophysiological, physical, psychological and environmental factors. For this reason, identification and elimination of factors that prevent patients from sleeping comfortably and ensuring and maintaining normal sleep process are important initiatives of nurses. Materials and Methods: This study has been carried out to research the factors that impact the sleep status of inpatients in surgical clinics to establish basic data for nursing initiatives. The study includes 100 individuals who stayed in Special University Hospital between February- April 2016 for at least three days and who are aware of the place and time they are in, and who can respond to normal questions. Finding: 31% of the patients belonged to the age group of 18-29, 37% of the patients belonged to the age group of 30-39, 32% of the patients belonged to the age group of 40-49. 79% of the patients were on their third day after surgery, 21% of them were on their fourth day after surgery and 23% of their sleep was impacted by concern about their illnesses, 14% of it was impacted by noise, 24% of it was impacted by nausea, 18% of it was impacted by lack of appetite. Result: The research results obtained will be used in nursing and increasing the quality of nursing.